Балтов: Какъв локдаун, градинките са пълни

В следващите четири седмици трябва да сме отговорни, призова шефът на "Пирогов"

Балтов: Какъв локдаун, градинките са пълни | StandartNews.com

В момента сме на пика на третата вълна и е важно как ще продължим през следващите 2-3 седмици. Надявам се след платото да започнат да намаляват случаите. Това каза пред БНР шефът на "Пирогов" проф. Асен Балтов и препоръча в следващите четири седмици да сме отговорни.

Проф. Балтов. каза, че силно се надява хората да разбират какво е посланието на мерките. "Искаме да намалим натиска върху болниците и колегите, които работят там. В интензивните сектори леглата не са безкрайно много, затова е необходимо максимално щадене", заяви той.

По думите му локдаун категорично няма „Вчера градинките бяха пълни с хора, всеки се разхожда спокойно. Може да кажем, че имаме по-строги мерки, но не и че са свръхтежки. Добре е те да се спазват, но това не се случва", каза Балтов.

По думите му това, че са спрени занятията на децата в училища и детски градини, е добра мярка, защото така ще ги запазим здрави.

Шефът на „Пирогов” обясни, че бременните и преди са  били по-лесно прилепчиви към коронавируса, но при третата вълна прави и британската мутация впечатление, че се разболяват повече по-млади хора, карат го по-тежко. „В нашата болница няма дете в много тежко състояние, но трябва да останат за лечение в болница, а не за домашно лечение", увери още той.

По думите му, здравните проблеми биват решавани и към момента няма върнат пациент.

"Смъртността е статистически еднаква във всички държави. Изобщо България не е на челно място по смъртност, ще го видите, ако погледнете данните за Италия за миналата година. Не може отговорността да се прехвърля изцяло върху здравните власти. Ние лекуваме последствията от неразумното поведение на хората", каза Балтов.

Шефът на "Пирогов" прогнозира сериозен подем на ваксинацията в началото на април. „Трендът се обърна буквално в рамките на месец и повече от 50% от българите желаят да се ваксинират. Все още с приоритет са хората от първите три фази", добави той.

По отношение на притесненията за Оксфордската ваксина проф. Балтов посочи, че във Великобритания над 12 000 000 души са ваксинирани с "АстраЗенека" и нямат проблеми.

Той даде подробности и за смъртта на починалия гръцки студент, който е бил ваксиниран по първоначални данни у нас. „Имал е инцидент и травма на главата. Нека мине все пак проверката. Ще предоставим цялата документация. Той е лекуван 10 дни в "Пирогов". Направено е всичко възможно, за да бъде спасен", каза той.

По думите му в регистъра не съществува име и такъв личен номер на чужденец, който да е ваксиниран у нас. "Има травматичен момент и придружаващи страдания, които са повлияли да се стигне до този изход", категоричен е професорът.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай