Петък,

Бърз тест от аптеката? Може, но не е официален

От: Рачо Рачев, сн. БГНЕС Архив -
504
Бърз тест от аптеката? Може, но не е официален
A
A
A

Антигенните тестове, които дават бърз резултат, ще се добавят като възможност за диагностика на COVID-19. Решението е правилно, но малко закъсняло, заяви в интервю за БНТ заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов. Той припомни, че предложението е било именно на БЛС още от август тази година.

"Антигенен тест може да осъществи единствено лекар. Пациентите си ги купуват в аптечната мрежа и кой им ги прави - не знам", каза д-р Брънзалов.

Той обясни, че сами не можем да си направим антигенен тест, тъй като това изисква умения точно откъде да се вземе пробата.

"Това не е тест за бременност, който може спокойно да отидете да си го купите", коментира той.

Д-р Брънзалов обясни, че се надяват в най-скоро време, заедно с PCR тестовете, да може да се назначават и антигенни тестове. В големите градове има достатъчно на брой разкрити COVID кабинети, в които тестът може да се направи безплатно. Медицинските лица там са обучени и могат да качат резултатите и в COVID системата.

Антигенните тестове се правят на хора с клиника, припомни Брънзалов. При PCR теста нещата стоят по различен начин. Пациентът може да е вече здрав, но PCR-ът да му е положителен, да няма антигенът, който заразява останалите в обществото.

"PCR тестовете са златният стандарт. Когато дори при отрицателен антигенен тест пациентът има клиника, трябва да му се направи PCR с цел уточняване на диагнозата. На практика пациентите, които имат симптоми, те са с положителни тестове", каза председателят на БЛС.

Той каза, че не препоръчва на общопрактикуващите лекари да тестват пациентите в кабинетите си, тъй като там се преглеждат и здрави хора.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com