Ангелов: Стигнахме пика, ще се оправим до седмици

Болниците са подготвени, хората да са спокойни, каза здравният министър

Ангелов: Стигнахме пика, ще се оправим до седмици | StandartNews.com

Наблюдаваме покачване на случаите, като за последните дни и  вече сме в пика. Започваме да вървим по най-високата част на платото. Това съобщи проф. Костадин Ангелов по време на редовния брифинг на НОШ.

Най-голям е натискът върху болниците в София град, Шумен и Варна. Но още по-голям е натискът върху психиката на хората. Моля всеки български гражданин да е спокоен, да знае че здравната система е подготвена и да няма притеснения, каза Ангелов.

До няколко седмици нещата ще се оправят, допълни той.

126 заразени са под 19 г., каза още Ангелов. 772 са в интензивни отделения, над 3000 са излекувани.

11 956 е общото число на заразените медици от началото на пандемията, 1216 са активните случаи в момента.

За последните 7 дни броят на излекуваните е 17 250, което е повече от заразените.

На пето място сме в Европа по брой заразени и на второ на Балканите, каза доц. Кунчев. Картината бързо се променя, посочи здравният инспектор.

По смъртност сме 21 на 100 000, което ни поставя на трето място в ЕС след Унгария и Чехия и номер 1 на Балканите.

Намаляха разликите между най-силно и най-слабо засегнатите региони. София град е с най-много заразени, следван от Силистра. 7 области са със заболяемост над 800  на 100 000. Сред най-малко заразените на първо място е Търговище, следвано от Кърджали и Видин.

За 14 дни кривата на заразата съвпада с предишната вълна. Но имаме две големи разлики - хоспитализираните са много повече отколкото при предишната вълна. Това е заради британския щам, който предизвиква по-бързо проблеми. При предишната вълна положителните тестове бяха над 40%, а сега са около 25%. През края на ноември смъртността е била 28 на 100 000, а сега е 21 на 100 000. Това се дължи на специфичността на щама, обясни още доц. Кунчев.

През последните дни нямаме толкова голямо нарастване на случаите, които се нуждаят от лечение в болници, посочи проф. Балтов. Имаме резерв да реагираме, допълни той.

В Кюстендил трайно намаляват случаите, същото се наблюдава в Бургас и Силистра. Увеличаване обаче има във Варна. Някои области стигнаха платото, други още вървят към него, обясни шефът на "Пирогов".

Той съобщи, че болниците са заредени с всичко необходимо, няма недостиг на кислород. Не се наблюдава натискът, който беше през ноември и декември, допълни той.

Очаквайте подробности.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай