Ангелов обясни защо сме втори по смъртност

Има връщане на доверието в АстраЗенека, каза министърът

Ангелов обясни защо сме втори по смъртност | StandartNews.com

 

"Сравняваме няколко показатели, с показатели, които са несравними. Тестовете в България са по-малки, въпреки антигентните тестове. Ако тестовете са пропорционални с другите държави, ние няма да сме сред първите места." Така министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов коментира влизането на България в черната класация по смъртност – втори в света и първи в Европа. Изказването си той направи по време на посещението си в Ямбол, където се разкриват допълнителни легла заради разпространението на заразата.

 "Хоспитализираните са повече от втората криза, интензивните са повече на от втората криза, но системата удържа“, добави министърът.

Той каза, че днес приключва последната среща, където се обсъжда разпределението на допълнителни ваксини. „България има готовност да получи 1 млн. дози. Имаме възможност да поръчаме на Пфайзер милион и половина. Ние преговаряме на експертно ниво, а премиера - на високо политическо ниво", заяви още Ангелов. Той успокои хората, че ваксините „са ефикасни и безопасни". По отношение на отлива от АстраЗенека, проф. Ангелов заяви, че в момента има възвръщане на доверието.

"В момента имаме положителна родилка в болницата в Ямбол и положително новородено дете, както и две още бременни. Предполагаме, че заразяването е станало или трансплацентарно, или при раждането", заяви Ангелов и уточни, че родилката и детето са добре".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай