Академик бръкна в здравето на антиваксърите. Какво ще става всяка есен

Според него вирусът ще продължи да се изменя и това няма да спре скоро

Академик бръкна в здравето на антиваксърите. Какво ще става всяка есен | StandartNews.com

Успоредно с противогрипната ваксина, всяка есен да се прави и поставя и адаптирана ваксина срещу коронавируса. Това мнение изрази в интервю за бТВ имунологът акад. Богдан Петрунов.

България получи първите адаптирани ваксини, които са разработени срещу различните варианти на коронавируса и в частност на „Омикрон“ и подвариантите му, съобщиха от здравното министерство.

„Тези ваксини са предназначени за бустерна имунизация. Тоест хората трябва да са преминали през целия ваксинационен етап“, обясни акад. Петрунов.

„Тези, които са си направили бустерната доза с класическата ваксина, спокойно след два или не повече от три месеца, могат да си направят и новата адаптирана ваксина“, поясни той.

„Много добре трябва да осъзнаем факта, че борбата с „Омикрон“ няма да свърши тази година или догодина. Нашата политика трябва да бъде подобно както на грипната ваксина – всяка година правим имунизация с актуалните щамове, които циркулират. Така да правим имунизация срещу актуалните варианти на коронавируса“, каза още имунологът.

Според него вирусът ще продължи да се изменя и това няма да спре скоро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай