9% намаляват болните у нас за последните 2 седмици

В същото време се наблюдава повишаване на заболелите в Кипър, Естония, Малта, Ирландия, Холандия и Румъния

9% намаляват болните у нас за последните 2 седмици | StandartNews.com

Към настоящият момент мерките, които са предприети в България са напълно достатъчни. Те са меки мерки. Не се налага въвеждането на нови мерки за ограничаване на заболяването COVID-19. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов във връзка с разпространението на COVID-19 у нас, предаде репортер на

В подкрепа на това, министър Ангелов изнесе статистически данни, според които се наблюдава намаляване на новозаболелите в България с 9,8 процента.

В същото време се наблюдава повишаване на заболелите в Кипър, Естония, Малта, Ирландия, Холандия и Румъния.

В Гърция например увеличението е със 152% за последното денонощие.

Що се отнася до нашата страна друг факт е, че има увеличаване на броя на заболелите от COVID-19 на възраст между 15 и 29 години. Те вече са 25% от общата статистика.

Заболеваемостта у нас е 12,5%, т.е. толкова са болните от общия брой заразени.

Министърът съобщи, че здравното ведомство контролира положението в двата старчески дом в Русе и Варна.

Съществен натиск върху болничната система, въпреки ръста на заразяванията, засега няма, каза Ангелов. Имаме ясен план, в който е разписано какво се случва при какъвто и да е натиск на системата. Ако на ден имаме над 150 положителни случая дневно имаме готовност да разкрием 2499 легла, от които 2102 за пациенти, имащи нужда от дихателна реанимация“, обясни той.

Имаме ясен план какво ще правим, категоричен бе той и даде три варианта, като добави, че и при трите имат готовност за разкриване на нови работни места.

„По отношение на наличието на лични предпазни средства и дезинфектанти, наличностите са хирургически маски за 3 месеца напред, специализирани маски за 7 месеца, еднократни гащеризона за 3 месеца, ръкавици за месец и половина, шлемове за шест месеца и дезинфектанти за шест месеца“, разясни министърът на здравеопазването.

Освен петте активни болници, които работят с COVID-19 в София, от вчера се оборудват легла и в частната СофияМед.

От заразените пациенти в България 823 са в болници. Министерството ще публикува от тази вечер какви легла са заети по области. До края на деня ще е ясни какви са свободните легла в болниците с COVID-19.

Очевидно е, че има недостиг за инфекционисти и реаниматори. Прави се карта за потребностите от здравни специалисти по региони. Въпросният документ ще е готов до края на годината, за да се използва и при привличане на европейски фондове.

Запитан за отношението му към струпването на хора на протестите, министърът каза:

„Всеки има право на протест. Като лекар, струпването на много хора на едно място е нещо, което трябва да бъде контролирано от медицинска гледна точка. Моят съвет към тези хора е: нека изразяват гражданската си позиция спазвайки мерките, които даваме. Нека стоят на метър и половина един от друг, да носят предпазни маски. Голяма част от хората ги спазват, но някои не го правят.“

Според Ангелов отговорността тук е в две 2 посоки - лична и към възрастни хора с хронични заболявания, т.е. хора от уязвими групи. При контакт с тези хора можем да ги изложим на риск.

„Само здравият разум по отношение на пазенето на всеки един от нас и на нашите близки ще ни опази. Това зависи само от нашите решения. Няма друг начин да преодолеем тази зараза“, посочи Костадин Ангелов.

Страната е в тежък момент, но няма да има нови мерки срещу коронавируса.

Има раздвижване в цифрите и в целия свят.

Това заболяване крие неизвестни. Очаквахме през лятото да изчезне. По-лесно се предава сега, това е очевидно. Наблюдаваме подмладяване на новозаболелите, не знаем на какво се дължи това. Ограничителните мерки сега са единствените. Трябва да се научим да живеем с тях.

Целта е учебната година да почне присъствено. Има подписка от родителите да почнат неприсъствено.

Правят пълни разчети какво правим ако има положителни проби в училището. Въпросите са много, на които създадената група ще трябва да даде отговор. Тя ще се ситуира другата седмица със заповед на Министрите на здравеопазването и образованието.

За момента у нас няма установени заразени туристи. Ако се появят такива, се създава в момента организация за настаняване в изолирани хотели, които няма да са на първа линия, обясни още здравният министър.

Изследването с PCR тест за постъпване в болница остава безплатно, категорично заяви Костадин Ангелов.

Предстои среща с агитките на футболните отбори и ако получим от тях уверения, че ще спазват мерките, ще разрешим публиката на мачове. Искаме обаче гаранции. Ще налагаме санкции, ако не се спазват, ще командироваме хора от РЗИ-тата да следят, ще гледаме записи от стадионите подробно, закани се министърът на здравеопазването.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай