6 болници в София отказаха да приемат жена с ковид, препълнени са

3 часа отне на Спешна помощ да намери място за хоспитализиране на пациентката, показа проверка на Нова тв

6 болници в София отказаха да приемат жена с ковид, препълнени са | StandartNews.com

„Няма място за паника. Имаме необходимия брой болнични легла”. Това заяви преди дни здравният министър д-р Стойчо Кацаров. Дали това е така и стигат ли леглата в столичните лечебни заведения - това решава да провери екипът на NOVA.

Проверката показа как 6 болници в столицата отказват да приемат пациент с COVID, тъй като са препълнени.

Екипът тръгва от най-голямата спешна болница у нас – „Пирогов”. За целта наблюдава със скрита камера пристигащите линейки, за да види ще има ли такива, които не оставят пациентите си в болницата.

В линейката е жена на около 70 години с коронавирус, на кислород, в тежко състояние. Тази линейка потегля без пациентът да е хоспитализиран. Екипът тръгва след нея. Първо стига до ВМА, където следва отказ за прием.

След това маршрутът на линейката минава през Александровска болница, Инфекциозна болница, „Токуда” и „Софиямед”. Никъде не приемат пациентката. Следващата спирка е столичната Окръжна болница. Там пациентката е свалена и хоспитализирана. Равносметката от проверката - 6 болници отказаха прием, а седмата хоспитализира пациента. Това отне близо 3 часа на спешните медици.

Дали случилото се е изключение или всекидневие - такъв въпрос зададе екипът на NOVA на Спешна помощ. От там отговориха, че спешните медици работят на ръба на възможностите си. Ситуацията обаче е напрегната и се променя с минути.

Част от лечебните заведения, с които екипът се свързва, също заявиха, че ситуацията е динамична и отказ на прием на болен може да се случи само при липса на свободни легла.

В болница "Света Анна" (Окръжна болница) са заети 100% от COVID леглата. В тези отделения има предвидени 160 легла, а пациентите в момента са 168, като от тях ваксинирани са шестима, сочат пък данни на bTV.

Новият "Делта" вариант на вируса действително е по-заразен и по-бързо се разпространява, коментира пред bTV д-р Рада Прокопова. Има тенденция към по-тежко протичане при млади хора.

"Друга основна разлика е начинът, по който започва самата коронавирусна инфекция - с висока температура - 39-40 градуса, в рамките на седмица, и белодробните усложнения се развиват по-бързо. Преди бяха след 7-ия или 10-ия ден, а в момента още към 4-ия-5-ия ден имаме пневмонии", разказа д-р Прокопова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай