20 хиляди може да са случаите до края на септември

Голямата бройка сега се дължи на разхлабването на мерките и неносенето на лични предпазни средства като маските

20 хиляди може да са случаите до края на септември | StandartNews.com

„Нивата на заразата у нас за съжаление са доста сериозни. Днешните случаи са от около 6% от взетите PCR тестове. Това ще натовари системата и допълнително ще затрудни работата ни”, призна в интервю за Нова телевизия директорът на спешната болница Пирогов проф. Асен Балтов.

Той обясни, че причината за голямата бройка се дължи на разхлабването на мерките и неносенето на лични предпазни средства като маските.

„Освен в градския транспорт и другите закрити места, не е лошо маските да се носят и по улиците, когато има повече хора. Носенето на маска е от изключително значение. Във Франция ги носят и когато се разхождат сами по улиците”, добави той.

„Случаите във Варна и Пловдив вече са повече, което говори, че там няма да имаме клъстерно, а дифузно разпространение на заразата. То би било много по-трудно за контрол от колегите от РЗИ”, каза Балтов.

Професорът не смята, че има тенденция да излезем от платото на заразата. Според него бройката на регистрирани случаи у нас може да достигне 20 хиляди до края на септември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай