10 дни локдаун в цялата страна от понеделник!

Това обяви здравният министър Костадин Ангелов

10 дни локдаун в цялата страна от понеделник! | StandartNews.com

Ситуацията в страната - за последните 2-3 седмици се увеличават заразените и постъпващите в болница. Всичко това ни мотивира да въведем ограничителни мерки за цлата страна от понеделник. Те ще са 10 дни, съобщи здравният министър Костадин Ангелов на редовния брифинг на НОЩ.

Той помоли ситуацията с ковид да не влиза в предизборната кампания на партиите.

Какво включват новите мерки:

Забранява се посещението в ресторанти и игрални зали, затварят се моловете и фитнес центровете.

Преустановява се провеждането на конгреси и конференции. Спират кината, затварят се музеите и галериите, забраняват се концертите.

Не се допуска провеждането на тържества от частен характер с повече от 15 човека. Спортните прояви ще са без публика. Спират се екскурзиите, груповите посещения на туристически обекти.

На пазарите и тържищата се осигурява еднопосочно движение. Работещите и посетителите ще носят маски.

Спират присъствените учебни занятия и практиките. Решението за преминаване в онлайн обучение се взема от министъра на образованието. Спират занималните и всякакви извънкласни занятия. Спират и университетите с изключение на някои практики и държавни изпити.

Затварят се обучителните центрове, посещенията в детски градини се преустановяват.

Мерките ще бъдат изписани в заповед до края на днешния ден, който приключва в 24 часа, уточни министър Ангелов.

Той уточни, че са направени срещи с всеки бранш, който има отношение към мерките. Ако нещо не е ясно, то ще бъде уточнено в заповедта.

Премиерът също е бил информиран много подробно за ситуацията и аргументите, за да се вземе решението. "Непопулярните решения се взимат от държавници. Тези, които търсят популярност, са преходни", посочи Ангелов.

"Може би изглеждаме непоследователни в очите на хората, които са разделени отново. А те са разделени от псевдоексперти, които докосват емоциите на хората. Но всички решения, които сме взели, се основават само на науката и на практиката в целия свят", допълни министърът.

"Ако ние сме последователни, вирусът не ни изненадва. Говорим за различни щамове, от няколко дни се заговори и за френски, който не се хваща с тест. Вземането на правилно решение е много трудно. Много е рано за оценки, рано е да кажем дали сме сгрешили или сме били прави. Но в основата на всяко решение е стояла грижата за всеки човек", каза още проф. Ангелов.

Относно по-високата заболеваемост при децата, Ангелов каза, че тези, които са в болници, са с пневмонични изменения в белите дробове. Засега няма неблагоприятен изход, науката побеждава, посочи министърът.

По отношение на ваксините - премиерът продължава консултациите с ЕС за доставянето на допълнителни дози за България. Нашият интерес ще бъде защитен, категоричен е Ангелов.

За изборите - всички се опитват да пречупят пандемията през тях, но те идват и си отиват, както и политиците, каза Ангелов.

Той уточни, че в България няма локдаун като по света - с вечерни часове и т.н. "Сигурността на изборите е обезпечена, те ще протекат безопасно в хода на пандемията", посочи здравният министър. Той припомни, че датата 4 април е определена след консултации.

Ваксината "АстраЗенека" не причинява нищо, до момента няма доказателства, че имат вредни странични ефекти. Очаква се днес решението на Европейската агенция за лекарствата. Продължава имунизацията по ваксинационния план.

"Ако има отворени флакони, а не са дошли записани хора, нека ваксини да се правят на желаещите. Не можем да си позволим да изхвърляме ваксини, защото някой не е дошъл", категоричен е министърът.

По отношение на руската и китайската ваксини - това отново се използва от охра, които са неподготвени, посочи Ангелов.

Той отново обясни, че за да бъде доставена определена ваксина - руска или китайска, това трябва да стане по директива, гласувана от Народното събрание, която е за всички препарати за нови заболявания. Трябва да се мине през централизирана процедура през ЕМА. Това е закон, който гарантира безопасност и доказана ефикасност, отсече Ангелов.

По думите му, ако становището на ЕМА е положително, няма проблем да бъдат поръчани руската или китайската ваксини.

"Отново се опитват да докоснат надеждите на хората и техния страх. Ние обаче не можем да рискуваме безопасността на българските граждани. Трябва да се опрем на разума и на науката", категоричен е проф. Ангелов.

Масовата ваксинация ще продължи след произнасянето на ЕМА, а записаните в публичния регистър ще бъдат преместени на по-късна дата и ще бъдат уведомени.

Хората, които са ваксинирани с АстраЗенека да бъдат спокойни - няма риск за техния живот и здраве, каза Ангелов.

"Фактите, които бяха изнесени в публичното пространство, не се доказаха", подчерта той.

По думите му, спирането на ваксинацията е превенция до момента, в който се проверят всички факти. "Не виждам нищо лошо в това, че България бе сред първите държави, които спряха ваксинацията с "АстраЗенека", обясни министърът. "Не търсете политика там, където я няма", каза професорът.

Той каза, че напоследък мнозина говорят за неща, в които не са компетентни. "Наскоро чух математик да говори за легла, болници и т. н. Мен да сте ме чули да смятам математически формули?"

На въпрос дали това е последната вълна от коронавируса той отговори, че не знае дали е така.

А дали скокът на заразените е свързан с ваксинацията - "Целият свят прави така. Ние се опираме на практиката, водещите държави правят същото, което и ние", каза министърът.

Защо е взето решение мерките да важат 10 дни, а не за повече и какво ще правим, ако не се подобри ситуацията?

"Наблюдаваме ситуацията ежечасно. В момента наблюдаваме нещо, което е по-различно - пациентите влизат в болница и излизат след 10 дни. Когато дойде време, ще решаваме отново според ситуацията. Нека хората да бъдат спокойни и да не позволяват някой да си играе с психиката или достойството им", каза Ангелов.

Той обясни, че британският щам има изключително много нови характеристики. Той предизвиква по-голям оборот на пациентите в болнците. Затова се наблюдава - 10 дни може да са достатъчни, а може и да не са.

По думите му, отварянето на ресторантите на 1 март не е било грешка.

В страната няма недостиг на легла, има 46 000, заети са около 7800. Имаме усещане за повишен натиск към определени болници, обясни министърът.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай