Прощаваме се с брата на патриарх Неофит

Той приемаше работата си като казарма, казва помощникът на големия диригент

Прощаваме се с брата на патриарх Неофит | StandartNews.com

Прощаваме се с доц. Димитър Димитров. Поклонението пред него започва след час в храм-паметника "Св. Александър Невски". Братът на патриарха почина след кратко боледуване, а днес с него ще си вземат последно сбогом стотици души.

Той винаги е водил живот, отдаден на църквата и Бога. На 1 януари 1978 г. започва работа в патриаршеската катедрала като диригент на хора.

Преди това създава и камерния ансамбъл “Св. Йоан Кукузел - Ангелогласния”, с който дирижира по целия свят, включително и пред папата. Един от първите солисти в хора е брата на доц. Димитров - сега български Патриарх Неофит.

На 31 декември дирижира за последно църковния хор. С патриарх Неофит проправят пътя си чрез вярата, идвайки от бедно семейство. Църквата за тях се оказва висша благодетел, двамата братя отдават животите си на религията по различен начин.

В 12 ч. започва опелото, на което ще пее патриаршеският хор с диригент Георги Еленков, който над 10 години е помощник-диригент на доц. Димитров.

"Той приемаше работата си тук като казарма. Винаги беше абсолютно точен. Беше много педантичен до последния си ден. Приемаше работата като своя мисия и поставяше това на първо място пред всичко останало, понякога и за сметка на личния си живот", споделя Еленков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай