Голяма радост. Първа копка за строителство на нов храм

Водосвет за благословение на това начинание отслужи митрополит Серафим

Голяма радост. Първа копка за строителство на нов храм | StandartNews.com

Първа копка за изграждането на нов храм в с. Лебница, Санданска духовна околия, бе направена от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим на 11 февруари 2024 г. Новостроящата се църква ще носи името на един от най-видните богослови и радетели за чистотата на вярата – св. Атанасий Велики, особено почитан в Неврокопска епархия, наричан още „тринадесетият апостол“ и „стълб на Църквата“, съобщава Неврокопска епархия.

Водосвет за благословение на това начинание отслужи митрополит Серафим в съслужение с: архиерейския наместник на Санданска духовна околия, иконом Георги Танчев, председателя на църковното настоятелство на храм „Рождество Богородично, с. Лебница, протойерей Любен Кацарски, свещеник Никола Златински и дяконите Димитър Златинов и Илия Ризов. Бе осветена и новоизградената чешма, посветена на децата на селото.

На събитието присъстваха Атанас Стоянов, кмет на община Сандански и Васил Джибов, кмет на с. Лебница, голяма част от местните православни християни – деца и възрастни.

Село Лебница е създадено в по-ново време от преселници от близките села в Огражден планина, основно от с. Богородица. Първоначално не е имало храм и едва след промените през 1989 г. се построява църквата „Рождество на Пресвета Богородица“, която се намира в края на селото, при гробището. Тя е осветена от Неврокопския митрополит Серафим на 5 ноември 2017 г. Традиционно съборът на селото е на 18 януари – Атанасовден.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай