Жестоко обвинение на Зеленски към Москва, призив към съюзниците

Зеленски възложи на тайните служби разследването на причините за вчерашната катастрофа на хеликоптер

Жестоко обвинение на Зеленски към Москва, призив към съюзниците | StandartNews.com

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова западните съюзници по-бързо да доставят на страната му танкове и средства за противовъздушна отбрана, за да се отнеме на Русия възможността да извършва нападения. В реч пред участниците в Световния икономически форум в Давос Зеленски обвини Москва в износ на терор.

Зеленски възложи на тайните служби разследването на причините за вчерашната катастрофа на хеликоптер, при която загинаха 16 души, а 30 бяха ранени. В късното си видеообръщение Зеленски съобщи, че ръководството на украинското вътрешно министерство ще бъде поето временно от началника на полицията Игор Климeнко. Сред загиналите при катастрофата бяха министър Денис Монастирски, заместникът му Евген Енин и секретарят на ведомството Юрий Лубкович. 

Причината за катастрофата остава неизвестна, но пред Световния икономически форум в Давос президентът Зеленски каза, че трагедията е следствие от войната. Той използва видеообръщението си, за да призове съюзниците бързо да изпратят повече оръжия преди нови руски офанзиви. Думите му бяха изтълкувани като молба Германия да побърза с доставката на танковете Леопард. Съобщава се, че Берлин не желае да изпрати превозните средства, освен ако САЩ не се ангажират да предоставят свои собствени бойни танкове "Ейбрамс". Великобритания наскоро също обеща да изпрати свои танкове в Киев. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че страните-членки ще се срещнат в петък, за да обсъдят какво военно оборудване може да бъде изпратено в Киев.

В изявлението си пред форума в Давос Володимир Зеленски каза още, че на юг и север контролът е в украинските сили и обясни защо положението на фронтовата линия изглежда патово: „Войната действително се забавя. Има разбираеми обстоятелства за това. Всички се изморяват – природата, хората и, слава Богу, врагът също. В източната част на Украйна ежедневно продължават ожесточените боеве. Много е важно , че сме силни не само на изток, където действително е горещо“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай