Зеленски постави условието за мир

Русия окупира цялата Луганска и части от Донецка и Запорожка област, както и Херсон

Зеленски постави условието за мир | StandartNews.com

Украйна трябва да си върне окупираните от Русия територии, преди да договори примирие, заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Пред "Уолстрйт джърнъл" Зеленски поясни, че това е желанието на украинското общество и допълни, че ако огънят бъде прекратен сега, Москва ще получи възможност да попълни и превъоръжи войските си за следващата офанзива.

В резултат на бойните действия от последните пет месеца Русия окупира цялата Луганска и части от Донецка и Запорожка област, както и Херсон.

В коментар за днешното споразумение за деблокиране на украинското зърно от черноморските пристанища, Зеленски предупреди, че дипломатическите отстъпки към Москва могат да стабилизират пазарите само временно, но "в бъдеще ще се върнат като бумеранг".

Украинският президент заяви, че западните доставки на системи за залпов огън са дали материално отражение на бойното поле, но трябва да бъдат увеличени значително, за да бъде постигнат обрат на бойното поле.

"По-належаща нужда днес са противовъздушни системи, с които Украйна ще може да защити градовете си от руските бомбардировки“, отбеляза Зеленски.

За украинския президент Зеленски споразумението за износ на украинско зърно през Черно море "поредната демонстрация, че Украйна може да устои в тази война", предаде Ройтерс, цитира БНР.

По думите му, страната разполага с храни на стойност 10 милиарда долара. 20 милиона тона продоволствие могат да бъдат изнесени, без при това да се брои предстоящата реколта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай