Четвъртък,

Зеленски направи признание, нападна Белия дом и Пентагона

От: Иван Ангелов, сн. архив -
2250
Зеленски направи признание, нападна Белия дом и Пентагона
A
A
A

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза в публикувано интервю за в. "Вашингтон пост", че Белият дом не го е информирал за изтичането на информация от секретни американски документи, привлякло вниманието на целия свят миналия месец, предаде Ройтерс.

"Не съм получавал предварителна информация от Белия дом или от Пентагона", цитира изданието думите на Зеленски.

"Това е неизгодно за нас", добави украинският президент. "Това не е изгодно за репутацията на Белия дом и смятам, че не е и за репутацията на САЩ", допълни той.

Материалите, публикувани в интернет, предлагат частична картина на войната в Украйна, посочва Ройтерс.

Министърът на отбраната на Украйна, Олексий Резников, заяви на 12 април, че изтеклите американски класифицирани документи съдържат смесица от вярна и невярна информация за армията на страната му и омаловажи негативното им въздействие.

В отговор на коментарите на Зеленски говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби каза: "Ние сме в постоянна комуникация с украинските си колеги относно редица въпроси, включително по отношение на неразрешените разкрития, но няма да навлизаме в подробности за тези поверителни дискусии."

Говорителят на Пентагона бригаден генерал Патрик Райдър каза, че министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин е разговарял с редица съюзници, включително с Резников, по този въпрос.

"Остин е провел голям брой телефонни и лични разговори с нашите съюзници и партньори по света, за да обсъди въпроса с тях, да подчертае колко сериозно се отнасяме към този въпрос, включително няколко разговора с украинския си колега, министър Резников", заяви Патрик Райдър пред Cи Ен Ен.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com