Неделя,

Зеленски в паника, важна стратегическа победа за Москва

От: Агенция Стандарт -
9474
Зеленски в паника, важна стратегическа победа за Москва
A
A
A

Руската армия е „окупирала напълно” ключовия украински град Северодонецк след седмици на сражения, заяви кметът му. Това е важна стратегическа победа за Москва, която се стреми да установи пълен контрол над източната част на страната.

Индустриалният център Северодонецк беше арена на продължили седмици наред сражения, но в петък украинската армия заяви, че превъзхождащите я сили ще се изтеглят, за да защитят по-добре съседния град Лисичанск. „Градът е напълно окупиран от руснаците”, заяви в събота кметът Олександър Стриук.

Няколко часа по-рано промосковски сепаратисти заявиха, че руски войски и техни съюзници са навлезли в Лисичанск, който се намира срещу Северодонецк от другата страна на реката. „В момента се водят улични боеве”, заяви в Telegram представител на сепаратистите.

Четири месеца след като руските сили нахлуха в Украйна, те се съсредоточиха върху източния регион на Донбас, като постепенно постигат успехи въпреки ожесточената съпротива. Превземането на Лисичанск би позволило на Русия да насочи вниманието си към Краматорск и Славянск на запад в опита си да завладее Донбас - индустриалното сърце на Украйна.

По-рано днес Украйна съобщи, че сутринта е била подложена на „масиран обстрел” от Беларус - руски съюзник, който не участва официално в конфликта. Двадесет ракети, „изстреляни от територията на Беларус и от въздуха”, са насочени към село Десна в северната Черниговска област, съобщи северното военно командване на Украйна, предаде БГНЕС.

Днес кметът на Северодонецк Стриук заяви, че цивилни граждани са започнали да се евакуират от химическия завод „Азот”, където няколкостотин души са се укривали от руския обстрел. Промосковските сепаратисти заявиха, че руските сили и техните съюзници са поели контрола над завода и са „евакуирали” повече от 800 цивилни, укрили се там.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com