Зеленски на фронта. Лондон му праща мощни оръжия

„Гордея се с всички, които срещнах”, заяви той на войниците

Зеленски на фронта. Лондон му праща мощни оръжия | StandartNews.com

Украинският президент Володимир Зеленски се появи на фронта. Той посети два града в близост до фронтовата линия в сблъсъците с руската армия – Лисичанск, който е част от Луганска област, непосредствено до Северодонецк, и Соледар в Донецка област.

В Донбас се водят най-тежките сражения след нахлуването на Русия. Малко преди това Зеленски е посетил военни на фронта в Запорожка област и е разговарял с хора, принудени да избягат от домовете си, включително от Мариупол, предаде Нова тв.

„Гордея се с всички, които срещнах, с всеки, с когото се ръкувах и изразих подкрепата си. Донесохме нещо за военните - увереност”, коментира украинският държавен глава.

Междувременно стана ясно, че Великобритания ще достави на Украйна реактивни системи за залпов огън М270, с обхват 80 км, за да помогне на силите на Киев срещу руската офанзива.

Системите М270 ще подобрят значително възможностите на украинските сили, се казва в изявление на британското министерство на отбраната, цитирано от Франс прес.

Решението е било взето в тясна координация със САЩ, след като Вашингтон обяви миналата седмица, че ще достави на Украйна реактивни системи за залпов огън с обхват 80 км, монтирани на леки бронирани машини.

„Ако международната общност продължава подкрепата си, Украйна може да спечели”, заяви британският министър на отбраната Бен Уолъс и допълни: „Руската стратегия се променя и нашата подкрепа също трябва да се промени”. Според него новите оръжия ще помогнат на украинските сили да се защитят по-добре от „бруталното използване на артилерия с голям обхват, която силите на Путин използваха безразборно, за да разрушават градове”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай