Зеленски изпадна в ярост, маха посланици

Той бе призовал дипломатите да привличат чужда подкрепа и военна помощ за Украйна

Зеленски изпадна в ярост, маха посланици | StandartNews.com

Президентът на Украйна Володимир Зеленски уволни днес посланика си в Германия Андрий Мелник, както и посланиците на Киев в още няколко страни, предаде Ройтерс, като се позова на уебсайта на президентството.

В указ, в който не се посочва причина за тази стъпка, Зеленски обяви уволняването на посланиците в Германия, Индия, Чехия, Норвегия и Унгария. За момента не е ясно дали на освободените дипломатическите представители ще бъдат предложени нови работни места.

Зеленски бе призовал дипломатите си да привличат международна подкрепа и военна помощ за Украйна, докато тя се опитва да се отблъсне започналата на 24 януари руска инвазия.

Отношенията на Киев с Германия, която е най-голямата икономика в Европа и която разчита в много голяма степен на руски енергийни доставки, са особено чувствителна тема. Понастоящем между двете страни има напрежение във връзка с произведена в Германия турбина, която се намира в Канада за извършването на дейности по поддръжката й. Германия иска Отава да върне турбината на руския газов гигант "Газпром", за да може да снабдява с газ Европа. Киев призова Канада да задържи турбината, заявявайки, че изпращането й в Русия би било нарушение на наложените на Москва санкции.

Мелник стана известен с многократните си настоявания за повече подкрепа за Киев от страна на германското правителство с изпращането на по-тежко въоръжение, припомня ДПА. Наскоро посланикът беше критикуван, тъй като защити лидера на украинските националисти Степан Бандера, ръководил организация, отговорна за етническо прочистване и избиване на десетки хиляди поляци по време на Втората световна война. Позовавайки се на украински източници, някои германски медии, сред които в. "Билд" и "Зюддойче цайтунг", съобщиха, че Мелник ще бъде прехвърлен на работа в украинското външно министерство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай