Външният министър посреща автобуси с евакуирани от Украйна

Тя увери, че хората ще бъдат настанени в България и ще им се осигури всичко необходимо

Външният министър посреща автобуси с евакуирани от Украйна | StandartNews.com

Евакуирани от Киев 190 души пристигнаха рано тази сутрин в България през границата ни с Румъния при Дуранкулак. Това са основно българи, украинци, американци, граждани на Република Северна Македония, Грузия, както и българският ни дипломатически корпус, предаде БНТ.

На границата ги посрещна министърът на външните работи Теодора Генчовска. Тя увери, че хората ще бъдат настанени в България и ще им се осигури всичко необходимо.

"Успяхме да организираме настаняването и прехраната на хората, които пристигат, както и извозването им до точките, които те са преценили", заяви българският министър.

Българите, които искат да напуснат Украйна, трябва да потърсят съдействие от Ситуационния център към МВнР, каза още Теодора Генчовска. Тя благодари на турските власти, които са извозили с влакове още българи от Украйна.

Областният управител на Варна допълни, че всички украинци и чужди граждани, които са потърсили помощ в България, ще бъдат настанени в хотели.

Шофьорите на автобусите споделиха, че всичко е било осигурено и са пътували добре, имало е и храна. "Много блокади, много проверки, много контрол, имахме съдействие от посолствата на всички държави през които преминахме", заяви един от водачите.

"Много хора останаха там - близки, приятели, домът ми е там. Стават страшни и несправедливи неща. Хората трябва да разберат, че това е голяма трагедия - семейства се разделят, деца се убиват, бомби падат върху блокове", каза наша сънародничка.

Утре доброволчески украински организации и БЧК ще осигурят допълнителни провизии за пристигналите в страната ни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай