Важни новини за Запорожката АЕЦ. Вижте какво се случва

Реакторът беше единственият все още работещ от общо шест

Важни новини за  Запорожката АЕЦ. Вижте какво се случва | StandartNews.com

Последният функциониращ реактор на окупираната от руските сили Запорожка АЕЦ в Южна Украйна е бил изключен от мрежата днес, съобщи украинската държавна компания оператор "Енергоатом", цитирана от Франс прес.

"Реактор номер 6 беше спрян и изключен от мрежата", съобщава компанията в "Телеграм" и посочва като причина за това пожар, "възникнал вследствие на обстрели", който е повредил електрическата връзка на реактора с електропреносната мрежа на Украйна.

Реакторът беше единственият все още работещ от общо шест в най-голямата в цяла Европа атомна централа. Вчера от Международната агенция за атомна енергия, чиито представители все още са на място, обявиха, че реактор номер 5 също е спрян заради повреда на електрическите кабели след обстрел. Останалите четири реактора на Запорожката АЕЦ са изключени от седмици. 

Изключването се случва след посещението в петък на мисията на МААЕ в централата, която е източник на напрежение между Киев и Москва от месеци и беше подложена на многобройни обстрели. Те породиха страх от ядрена катастрофа, като Русия и Украйна си разменят взаимни обвинения за обстрелите от седмици.

Голяма част от водената от генералния директор на МААЕ Рафаел Гроси мисия напусна централата още в деня на посещението си. От останалите шестима експерти четирима си тръгнаха тази сутрин, докато двама ще останат за постоянно на място, посочи "Енергоатом" в друго съобщение.

Запорожката АЕЦ, която разполага с общо шест реактора, всеки един от които е с мощност 1000 мегавата, попадна под руски контрол през март, малко след началото на инвазията в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай