Петък,

Ужасяващи данни от Украйна! Какво видяха американските военни

От: Иван Ангелов, сн. АП -
7937
Ужасяващи данни от Украйна! Какво видяха американските военни
A
A
A

Шефът на американските въоръжени сили генерал Марк Мили (на снимката) оцени жертвите на руската армия в Украйна на над 100 000 войници, убити и ранени, и допълни, че броят на загубите на войските на Киев във войната "вероятно" е подобен, предаде Ройтерс.

Данните не могат да бъдат потвърдени по независим път.

Но споменатият от Мили брой на жертвите в Украйна е най-високият, който САЩ са оповестявали от началото на конфликта, и той бива съобщен в момент, когато в боевете е възможно да настъпи затишие заради предстоящата зима, което от своя страна според експерти може да създаде възможност за преговори, отбелязва Ройтерс.

На въпрос какви са изгледите пред дипломацията в Украйна Мили, който е председател на Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили, отбеляза пред Икономическия клуб на Ню Йорк, че по време на Първата световна война преждевременният отказ от преговори е увеличил човешките страдания и е довел до още милиони жертви.

"Затова когато има възможност да се преговаря, когато може да се постигне мир, използвайте този момент", каза генералът.

Вчера Русия обяви, че войските ѝ ще се изтеглят от западния бряг на река Днепър в района на стратегическия украински град Херсон, което е сериозен неуспех за Москва и може да се окаже повратна точка във войната.

Според някои експерти поредният неуспех на Русия може да позволи на Украйна да преговаря от позиция на силата, докато други са на мнение, че Москва може да използва възможни преговори, за да спечели време така, че да освежи и преоборудва силите си за ново настъпление напролет.

Мили посочи, че по първоначални данни руските войски действително се изтеглят от Херсон. Но той предупреди, че може да отнеме време, докато изтеглянето завърши.

"Няма да стане за ден-два, ще са им нужни дни, а може би и седмици, за да изтеглят войските на юг от реката", каза генералът. По негови оценки числеността на силите на Русия в този район, които в момента се намират на север от Днепър, е 20 000-30 000 души.

По думите на Мили конфликтът дотук е превърнал някъде между 15 и 30 милиона украинци в бежанци, а загиналите украински цивилни вероятно възлизат на 40 000.

"Става дума за над 100 000 руски войници, убити и ранени. Вероятно същото важи и за Украйна. Голямо човешко страдание", каза Мили.

Въпреки големия брой жертви, според американски представители Москва не е в състояние да постигне целите си в Украйна и те се питат колко дълго ще може Русия да поддържа инвазията, която е унищожила голяма част от механизираните ѝ сухопътни сили и е изтощила артилерийските ѝ запаси.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com