Украйна подпали Крим, атакува руски авиобази

При ударите по руски авиобази в Крим са унищожени 10 руски бойни самолета

Украйна подпали Крим, атакува руски авиобази | StandartNews.com

Украйнските въоръжени сили обявиха, че са нанесли поредица от удари по руски авиобази в анексирания от Русия полуостров Крим. Продължава контраофанзива срещу руските сили в Южна Украйна. 

Главнокомандващият на украинската армия предупреди, че съществува пряк риск Москва да използва тактически ядрени оръжия.

При ударите по руски авиобази в Крим са унищожени 10 руски бойни самолета, заяви главнокомандващият на украинската армия Валерий Залужний пред агенция Укринформ. Той предупреди, че съществува пряк риск Москва да използва тактически ядрени оръжия при "определени обстоятелства".

В същото време Украинската агенция по ядрена сигурност заяви, че евентуална авария в окупираната от Русия атомна електроцентрала "Запорожие" ще засегне не само Украйна, но и съседни страни.

Украинският ядрен оператор заяви, че ще подкрепи разполагането на мироопазващи сили на ООН в окупираната от Русия Запорожска атомна електроцентрала, ден след като Международната агенция за атомна енергия призова за незабавно създаване на зона за ядрена безопасност и сигурност в централата.

"Във всеки случай се усеща, че съвременните международни организации се нуждаят от по-широк мандат за действие. Смятам, че светът не просто заслужава, а има нужда от това представителите на МААЕ да заставят Русия да демилитаризира територията на Запорожката електроцентрала и да я върне под контрола на Украйна", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Руският президент Владимир Путин каза, че в централата в Южна Украйна "няма военно оборудване" като добави, че вярва на доклада на МААЕ.

"Да, определено вярвам на този доклад. Международната агенция за атомна енергия, ръководителят е професионалист. Те обаче са подложени на натиск от страните, в които работят: САЩ, ЕС, и не могат да кажат директно, че обстрелът идва от украинска страна. Но това са очевидни неща”.

По-рано обаче външният министър Сергей Лавров заяви, че Москва ще иска от Агенцията допълнителни разяснения за доклада. Украйна и Русия си разменят взаимни обвинения за обстрела на централата. Москва съобщи днес за масиран обстрел в град Енергодар край централата.

Украинските сили обявиха, че са атакували контролирания от Русия град Балаклия, в Харковска област. Украинската армия съобщи, че са отблъснали руски атаки в различни градове в източния район на Донецк, включително стратегически град Бахмут. В същото време руското военно министерство съобщи, че силите му са превзели село Кодема в Донецка област. Русия твърди, че е отблъснала украинските сили в Херсон, докато Украйна съобщава за успех.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай