Украинците разпердушиниха частната армия "Вагнер", големи загуби

"Вагнер" са спонсорирани от държавата наемници, които действат в интерес на Кремъл

Украинците разпердушиниха частната армия "Вагнер", големи загуби | StandartNews.com

Силите на Украйна са нанесли удар по щаба на руската частна военна групировка "Вагнер", съобщи губернаторът в изгнание на Луганск Серхий Хайдай, предаде Би Би Си. 

Той заяви, че общежитието, в което се е провеждала срещата на групата в град Кадиевка в Луганска област, е бил ударен от HIMARS и "Вагнер" са понесли големи загуби. Хайдай твърди, че Русия е понесла "значителни загуби" и очаква "поне 50%" от оцелелите сили да умрат поради липса на медицинско обслужване.

В събота и неделя сражения се разразиха и в Южна Украйна, като Русия атакува Одеса, а Украйна бомбардира цел в окупирания град Мелитопол.

"Вагнер" са спонсорирани от държавата наемници, които действат в интерес на Кремъл, смятат западни експерти. Частната военна компания, създадена от "готвача на Путин" Евгений Пригожин, многократно е била обвинявана във военни престъпления и нарушаване на човешките права.

Преди това подразделения на "Вагнер" са били разположени в Крим, Сирия, Либия, Мали и Централноафриканската република.

Хайдай заяви, че Русия е понесла "значителни загуби" и очаква "поне 50%" от оцелелите сили да умрат поради липса на медицинско обслужване.

По време на снощен телефонен разговор с украинския лидер Володимир Зеленски президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че Вашингтон дава приоритет на усилията за подпомагане на системите за противовъздушна отбрана на Украйна.

Двамата са разговаряли и за желанието на Зеленски за "справедлив мир" с Русия, "основан на основните принципи, залегнали в Устава на ООН", съобщи Белият дом.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай