Украинският външен министър с важно послание. Кого засяга

Важната дата ще бъде 15 септември

Украинският външен министър с важно послание. Кого засяга | StandartNews.com

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба изрази увереност, че страната му ще реши спора си с Полша относно вноса на украински зърнени култури и отправи послание към полските фермери, че техният общ враг е руският президент Владимир Путин:

"Изобщо не сме съгласни с политиката на Полша по въпроса със зърнените култури. Вярваме, че зърното трябва да е извън политиката, да остане чисто хуманитарен въпрос. Сигурен съм, че ще намерим изход с полските ни приятели.

Важната дата ще бъде 15 септември, когато Европейската комисия се очаква да не удължи ограниченията. Украинските фермери определено не са вашият враг, те са приятели, които работят усърдно, както и вие.

Нашият общ враг е Русия. Единственият, който се радва и на най-малкия спор между украинците и поляците е Путин. Нека не го радваме", заяви Кулеба в интервю за Ройтерс, предава БНР. 

През май Евросъюзът разреши на България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия да наложат забрана на вноса на украински зърнени култури като мярка срещу ощетяването на вътрешния земеделски сектор. 

Забраната изтича на 15 септември. Петте държави обаче искат Брюксел да я удължи поне до края на годината, като Полша заплашва да затвори границите си при евентуален отказ от страна на Брюксел. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай