Украинската ПВО удари американски шамар

Ракета "Кинжал" е била свалена с помощта на комплекса "Пейтриът"

Украинската ПВО удари американски шамар | StandartNews.com

Ръководещият военновъздушните сили на Украйна Микола Олешчук потвърди, че по време на нощната атака на 4 май в небето на Киевска област украинските военни за първи път са успели да свалят руска хиперзвукова ракета "Кинжал", съобщава украинската агенция УНИАН.

Според Олешчук "Кинжал" е била свалена с помощта на комплекса "Пейтриът". Ракетата е била изстреляна от МиГ-31К от територията на Русия", добави командирът.

Ракетите "Кинжал" са сред шестте оръжия от "ново поколение", представени от руския президент Владимир Путин преди пет години с допълнението, че не могат да бъдат свалени от нито една от чуждестранните системи за противовъздушна отбрана.

В изминалата нощ руските войски атакуваха Днепропетровска област с ирански дронове "Шахед".

По-рано беше съобщено, че в нощта срещу четвъртък руските военни са използвали 15 дрона "Шахед" за атака срещу Одеса.

След заканата на частната военна група "Вагнер" да се изтегли идната седмица от Бахмут, ръководителят й Евгений Пригожин публикува ново видео, в което признава за силен отпор на украинската армия, но настоява, че градът ще бъде превзет.

"Появили са се голямо количество различни чуждестранни бронирани машини, голям брой безпилотни летателни апарати. Те са добре екипирани, добре обучени и се съпротивляват достойно", казва Пригожин и заявява, че "градът ще бъде превзет".

Русия продължава да съсредоточава основните си усилия върху настъпателни операции в района на Бахмут, Авдеевка и Мариинка, се казва в доклад на украинския Генерален щаб. Оттам твърдят, че са отблъснали близо 50 руски атаки.

Институтът за изследване на войната във Вашингтон твърди в ежедневния си анализ, че Москва се концентрира върху подготовката за защита срещу очаквано украинско контранастъпление. В окупираната от Русия част на Запорожска област тече евакуация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай