Турция ще възстановява разрушената Украйна

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се срещна с украинския Володимир Зеленски

Турция ще възстановява разрушената Украйна | StandartNews.com

Украйна и Турция подписаха споразумение за възстановяване на инфраструктурата, разрушена от войната, съобщи турската частна телевизия НТВ.

Споразумението беше подписано от министъра на инфраструктурата на Украйна Александър Кубраков и министъра на търговията на Турция Мехмет Муш.

Документът предвижда между двете страни да бъде създадена оперативна група за възстановяването на Украйна. Групата ще координира реконструкцията на съоръжения от социално и икономическо значение в страната като пътища, мостове, водна и електрическа инфраструктура, болници и училища.

Мехмет Муш е част от турската делегация, която придружава днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган по време на визитата му в Лвов, Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленски определи днешното посещение на Ердоган като "силно послание за подкрепа от силна страна".

Зеленски проведе двустранен разговор с турския си гост, след което се състоя и среща в тристранен формат между президентите на Турция и Украйна и генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. Тристранната среща продължи около 40 минути. В момента се провежда съвместна пресконференция.

Зеленски посочи, че е обсъдил с турския президент възможностите за надграждане на инициативата за износ на зърно, както и ситуацията около АЕЦ Запорожие.

Засилването на сътрудничеството ни ще доведе до укрепване и на двете държави, посочи още украинският лидер.

В рамките на двустранния си разговор президентите са обсъдили всички аспекти на отношенията между Анкара и Киев на стратегическо равнище.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай