Светът на нокти: Макрон звъни на пожар на Путин

Остри реакции за готвения от Русия референдум в Украйна

Светът на нокти: Макрон звъни на пожар на Путин | StandartNews.com

Френският президент Еманюел Макрон нарече "пародия и провокация" организирането на референдуми в Донбас.

"Всеки вот за анексиране би бил безсмислен от правна гледна точка. Смятам, че това, което Русия обяви, е пародия", каза той пред репортери на Общото събрание на ООН.

Макрон заяви, че очаква да разговаря с Путин в близките дни.

"Предвижда се през следващите дни да проведем разговори с г-н Путин, особено по ядрения въпрос", каза той по телевизия BFM, информира БГНЕС.

ВИЖ ОЩЕ: Ескалация на войната, какво става в Донбас и Херсон

Френският президент заяви, че вече е обсъдил въпроса за ядрената безопасност с руския президент, и уточни, че външните министри на двете страни също са обсъдили този въпрос. Той заяви, че в сряда сутринта ще проведе среща по този въпрос с ръководителя на МААЕ Рафаел Гроси.

"В резултат на този разговор ще общуваме с Путин през следващите дни", уточни Макрон.

Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг осъди плановете на подкрепяните от Русия сили за провеждане на референдуми в Украйна, като предупреди, че те са поредната ескалация на войната, предизвикана от Кремъл.

"Фалшивите референдуми нямат никаква легитимност и не променят характера на агресивната война на Русия срещу Украйна. Това е поредна ескалация във войната на Путин", написа генералният секретар на Организацията на Северноатлантическия пакт в Twitter. "Международната общност трябва да осъди това крещящо нарушение на международното право и да засили подкрепата си за Украйна", добави той. 

ВИЖ ОЩЕ: Шолц подскочи, какво каза за руските референдуми

САЩ също осъдиха планираните от Русия референдуми за анексиране на части от Украйна като "фалшиви" действия и заявиха, че няма да признаят резултатите от тях.

"Тези референдуми са оскърбление за принципите на суверенитет и териториална цялост, които са в основата на международната система", заяви съветникът на Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан.

"Ако това наистина се случи, Съединените щати никога няма да признаят претенциите на Русия към всички фалшиво анексирани части на Украйна", каза той.

Говорителят на украинския президент Сергей Никифоров заяви, че след референдумите за присъединяване на републиките Донбас, Запорожка и Херсонска област към Русия, няма да има шанс за дипломатическо решение на конфликта в Украйна.

"Без референдумите все още остава малък шанс за дипломатическо решение. След референдумите - не", каза Никифоров в коментар за украинското издание Liga.net.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай