Студен душ за Украйна! Какъв отказ получи от САЩ

„Не мисля, че тя е готова за членство в НАТО“, каза президентът Джо Байдън

Студен душ за Украйна! Какъв отказ получи от САЩ | StandartNews.com

Съединените щати разсеяха всякакви изгледи за бързо присъединяване на Украйна към НАТО. Това стана по-малко от седмица преди ключовата среща на върха на алианса в литовската столица Вилнюс, предаде ДПА.

„Не мисля, че тя е готова за членство в НАТО“, каза президентът Джо Байдън пред Си Ен Ен. „Не смятам, че има единодушие в НАТО по въпроса дали Украйна да стане част от семейството на алианса или не точно сега, посред война.“

„Ако войната продължи, всички бихме се оказали във война. Всички бихме се оказали във война с Русия, (в случай че Украйна стане член)“, посочи Байдън, правейки препратка към договора за колективна отбрана, лежащ в основата на НАТО.

В сходен дух по-рано се изказа и съветникът в Белия дом по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан, който заяви, че вилнюската среща „ще бъде важен етап по пътя към членството“ на Украйна, но добави, че Киев „има още стъпки, които да извърви“.

Украинският президент Володимир Зеленски отправя настойчиви призиви към НАТО да отвори вратите си за членство на Киев, аргументирайки се, че украинските сили, със своята битка за отблъскване на руската инвазия, правят повече от всяка друга членка на пакта за съхраняването на ценностите, които алиансът е обещал да защитава.

Зеленски също се очаква да присъства на срещата на НАТО.

Генералният секретар Йенс Столтенберг и други членки на пакта се въздържаха да изразят пълна подкрепа за незабавното приемане на Украйна в алианса.

Другата седмица се очаква лидерите от НАТО да се договорят за нов пакет помощ за Украйна, съобщи Столтенберг вчера в Брюксел.

„Ще направим Украйна още по-силна и ще очертаем визия за бъдещето ѝ“, каза той.

Планираната дългосрочна помощ се очаква да включва многогодишна програма за подкрепа, още по-голямо укрепване на политическите връзки с Киев и потвърждаване на отдавнашното обещание на НАТО да приеме Украйна за член.

Когато пакетът с помощта беше обявен за пръв път, което стана през април, дипломати от алианса казаха, че се обмисля предоставяне на ежегодно финансиране в размер на 500 милиона евро.

Срещата на върха ще даде „ясен сигнал“ на Москва, каза Столтенберг и добави, че страните от „НАТО са единни, а агресията на Русия няма да се отплати“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай