Петък,

Стряскащо изказване на Вучич. Ще се разшири ли войната в Украйна

От: Редакция -
5559
Стряскащо изказване на Вучич. Ще се разшири ли войната в Украйна
A
A
A

Сръбският президент Александър Вучич допусна влошаване на отношенията между Запада и Русия и Китай и разширяване на въоръжения конфликт до световно ниво. Думите му са цитирани от РИА Новости. „Не е трудно да се познае какво ще каже в общи линии президентът Путин. Предполагам, че от фазата на специална военна операция наближаваме голям военен конфликт. Въпросът е какви са границите и дали искаме да влезем след известно време, може би след месец-два, в голям военен конфликт, какъвто не сме имали от Втората световна война“, каза Александър Вучич в кулоарите на Общото събрание на ООН, където участва във форума. Той добави, че светът е в очакване на по-нататъшно усложняване на отношенията между Запада и Русия, както и между Запада и Китай. 

В същото време China Daily отбеляза, че Европейският съюз (ЕС) ще бъде най-големият губещ, независимо от изхода на конфликта между Русия и Украйна. Така журналистите на изданието подчертаха, че страните от ЕС ще почувстват последиците от украинската криза не само в сферата на икономиката и благосъстоянието, но и по отношение на геополитиката. Изданието подчертава, че строгостта на планираните от САЩ икономически санкции срещу Руската федерация ще бъде най-почувствана от страни като Франция и Германия. Анализатори на изданието са на мнение, че резултатът от подобни мерки ще бъде инфлация и недостиг на енергия на Запад.  

Преди това председателят на военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер отбеляза, че алиансът не е във война с Русия на територията на Украйна. Доставките на западни оръжия и финансовата помощ от ЕС и САЩ не са знак за такъв статус, но това може да се промени в случай на нападение срещу член на защитния блок. Той добави, че НАТО ще влезе във войната само ако Москва реши да атакува някоя от страните-членки на блока. Адмиралът подчерта, че в този случай алиансът възнамерява да "защити всеки сантиметър територия" на своя съюзник.

Източник: manager.bg


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички