Струпват руски ракети в Беларус, Москва натиска Минск

Ракетните комплекси са напълно готови да изпълняват задачите си

Струпват руски ракети в Беларус, Москва натиска Минск | StandartNews.com

Ракетните комплекси "Искандер" и системите за противовъздушна отбрана С-400, разположени от Русия в Беларус, са напълно готови да изпълняват задачите си, съобщи високопоставен представител на министерството на отбраната в Минск, цитиран от Ройтерс.

"Нашите военнослужещи и разчети преминаха пълен курс на обучение в съвместните военно-учебни центрове на въоръжените сили на Русия и Беларус", заяви интервю за телевизионния канал СТВ Леонид Касински, началник на главното управление за идеологическа работа към беларуското министерство на отбраната. "Към днешния ден тези образци въоръжение ("Искандер" и комплексите С-400) са на бойно дежурство и са напълно готови да изпълняват задачите, за които са предназначени."

Засега не е ясно колко комплекса "Искандер" - които могат да носят ядрени бойни глави - са разположени в Беларус. През юни руският президент Владимир Путин обяви, че ще достави на Минск комплекси "Искандер" и зенитно-ракетни комплекси С-400, припомня БТА.

Новината идва на фона на нарастващ натиск на Москва върху Минск да ѝ помогне в конфликта в Украйна, който започна преди десет месеца и не показва никакви признаци да приключи, отбелязва Ройтерс.

През февруари руските войски използваха Беларус като плацдарм за отменената атака срещу Киев, а през последните месеци се наблюдава засилена съвместна руско-беларуска военна активност.

Мобилните ракетни комплекси "Искандер-М", наричани от НАТО с кодовото име СС-26 "Стоун" ("камък"), замениха съветските "Скъд". Двете ракети с управляемо насочване на комплексите "Искандер-М" са с обсег до 500 км и могат да носят конвенционална и ядрена бойна глава.

Обсегът им достига навътре в територията на съседните на Беларус Украйна и Полша, която е член на НАТО и е в много обтегнати отношения с Минск.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай