Сряда,

Спасение? Столтенберг постави ултиматум на Зеленски

От: Агенция Стандарт -
12887
Спасение? Столтенберг постави ултиматум на Зеленски
A
A
A

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви в понеделник, че Западът иска да помогне на Украйна да подобри позицията си на масата за преговори, но добави, че евентуална сделка би включвала болезнени компромиси от страна на Киев, включително териториални отстъпки, предава Story.ua и световните агенции.

След среща с финландския президент Саули Ниинисто, генералният секретар заяви, че Западът е готов "да плати цената" за укрепване на украинската армия, но че Киев трябва да направи някои териториални отстъпки на Москва, за да сложи край на конфликта.

"Може да има мир. Но единственият проблем тук е каква цена е готов да плати Киев за мира?" - подчерта той, цитиран от "Фокус".

Столтенберг не каза какви условия трябва да приеме Украйна, а само каза, че "този който направи най-голям залог, ще бъде този, който взема решение".

Генералният секретар добави, че НАТО и Западът ще продължат да доставят на украинците оръжия, за да могат да действат ефективно в преговорите за решение на конфликта.

Столтенберг не одобри директно отстъпването на територия от Украйна, но даде пример с Финландия, която отстъпи Карелия на Съветския съюз по силата на мирното споразумение от Втората световна война. Столтенберг описа финландско-съветското споразумение като една от причините Финландия да завърши Втората световна война като суверенна независима страна.

Изявлението му дойде на фона на нарастващите спекулации, че Украйна скоро може да бъде принудена да сключи мирно споразумение от Запада. Докато американски и британски официални лица открито твърдят, че Украйна може да спечели войната с Русия, според скорошна статия на CNN, официални лица във Вашингтон, Лондон и Брюксел са се срещнали, за да обсъдят прекратяване на огъня, мирно споразумение и мир без Украйна, за да обсъждат представителство.

Украинският президент Владимир Зеленски каза също, че някои неназовани чужди държави призовават Украйна да постигне споразумение, тъй като страните, подкрепящи Киев, се уморяват от войната.

Френският президент Еманюел Макрон публично отхвърли призивите Зеленски да предаде територията в замяна на прекратяване на военните действия. По-рано бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър каза, че Макрон трябва да направи точно това.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията