Ще загуби ли Украйна войната? Зеленски посочи единственото спасение

Президентът отправи предупреждение

Ще загуби ли Украйна войната? Зеленски посочи единственото спасение | StandartNews.com

Украйна "ще загуби войната", ако Конгресът на Съединените щати не одобри военната помощ, за да ѝ помогне да устои на инвазията на Русия.

Това заяви украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от Си Ен Ен.

ЕС с важно решение за Украйна

"Важно е да се обърнем специално към Конгреса: ако не помогне на Украйна, Украйна ще загуби войната", каза Зеленски по време на видео среща на украинската група за набиране на средства UNITED24.

"Ако Украйна загуби тази война, други страни ще бъдат нападнати. Това е факт", предупреди Зеленски, предаде "Вести".

Предупреждението му е сред най-острите от началото на пълномащабната война в Украйна преди повече от две години.

В САЩ Конгресът от месеци отказва да приеме пакета от помощи за Украйна, оставяйки Киев без боеприпаси, докато Русия атакува украинските градове и фронтови позиции с ракети, бомби и дронове.

Сенатът на САЩ прие законопроект за чуждестранна помощ на стойност 95,3 милиарда долара с помощ за Украйна и Израел през февруари, но председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън досега отказва да насрочи гласуване на законопроекта.

Освен това Зеленски предупреди, че "през следващите седмици Русия ще бъде все по-настоятелна да въвлича ядрени оръжия в спора, да заплашва, да си играе с този въпрос".

По-рано украинският президент каза пред Си Ен Ен, че "милиони" може да загинат във войната на Украйна с Русия без помощта от САЩ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай