Шойгу призна! Русия воюва със Запада

Украйна вече е загубила половината си армия, подчерта руският военен министър

Шойгу призна! Русия воюва със Запада | StandartNews.com

Руската страна воюва не с Украйна, а със Запада, заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от ТАСС.

Изказването на Шойгу дойде, след като руският президент Владимир Путин обяви частична мобилизация в изявление пред нацията.

В хода на частичната мобилизация ще бъдат призовани около 300 000 резервисти, допълни Шойгу. На частична мобилизация подлежат тези, които са отслужили, имат военно-отчетна специалност и боен опит, обясни той. Мобилизация на студенти и наборници няма да има, категоричен е министърът.

"Всеки ден наблюдаваме удари по гражданското население. Удрят по болници, места с голямо струпване на хора. Те (украинските войски) са под пълния контрол на западните куратори и инструктори. Само за последните са пристигнали 150 души. Западното командване ръководи операциите от Киев", обясни Шойгу.

По думите на министъра на отбраната на Русия Украйна вече няма собствено оръжие, останало от съветските времена. Много от страните от Европейския съюз, които са имали оръжие съветско производство вече са "изчистили всичко, което са имали, складовете са изметени напълно", предавайки оръжието на Украйна, отбелязва той.

Срещу Русия работи цялата спътникова групировка на НАТО, изтъкна Шойгу. "Намираме методи и способи за борба с това оръжие. Системи за свръзка, обработка на информацията, разузнаване, включително спътниково. Срещу нас работи цялата натовска спътникова групировка - над 70 военни и 200 граждански спътника разузнават местоположението на нашите подразделения", подчерта той.

Министърът на отбраната заяви, че 5937 руски военни са загинали от началото на специалната операция в Украйна. "Загубите ни са 5937 загинали. Но нашите момчета мъжествено изпълняват воинския си дълг", заяви Шойгу.

Украйна вече е загубила половината си армия, подчерта в изказването си руският военен министър. В началото украинската армия се състоеше от около 200 хиляди души, в Украйна загуби повече от 100 хиляди, в това число са и ранените, каза Сергей Шойгу.

Според него загубите на украинската страна са приблизително 61 хиляди военни и 49 хиляди ранени.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Шок в москва! Путин обяви частична мобилизация

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай