Шок в Москва! Путин обяви частична мобилизация

Очаква се обръщението да бъде посветено още на "референдумите" на окупираните територии

Шок в Москва! Путин обяви частична мобилизация | StandartNews.com

Руският президент Владимир Путин отправи обръщение към руснаците, в което обяви частична мобилизация на населението. Мобилизационните мероприятия започват днес, посочи държавният глава.

Мобилизацията ще обхване само граждани от запаса, най-вече тези, които имат опит, подчерта Путин. Повиканите в рамките на частичната мобилизация ще преминат през допълнителна подготовка, каза още руският лидер.

Путин заяви, че защитава руските територии и че Западът иска да унищожи страната, предаде "Ройтерс".

Президентът на Русия добави, че целта му е да освободи Донбас и че повечето хора в региона не искат да се върнат под това, което той нарече "иго" на Украйна.

Ще използваме всички средства, за да защитим Русия - това не е блъф, заяви руският президент.

Срещу нас "започна и ядрен шантаж. Става дума не само за поощрявания от Запада обстрел на Запорожката АЕЦ, който създава опасност от ядрена катастрофа, а и за изказвания на някои високопоставени представители на водещи държави от НАТО за възможността и допустимостта за използване срещу Русия на оръжие за масово поразяване, на ядрено оръжие", каза Путин.

"На тези, които си позволяват такива изявление по отношение на Русия, искам да припомня, че нашата страна също разполага с различни средства за поразяване, а по някои компоненти и с по-съвременни средства от тези, с които разполагат страните от НАТО. И при заплаха за териториалната цялост на страната ни, ще използваме всички налични средства за защитата на Русия и на нашия народ. Това не е блъф", подчерта руският лидер.

Русия ще подкрепи решението на жителите на украински Донбас, Запорожка и Херсонска област, което ще бъде взето на предстоящите там референдуми, заяви още Владимир Путин в своето телевизионно обръщение.

"Решението за своето бъдеще, което ще вземат мнозинството жители на Донецката и Луганската народна република, на Запорожка и Херсонска област, ще бъде подкрепено от нас", каза руският лидер.

Властите на самопровъзгласилите се Донецка народна република и Луганска народна република, както и поставените от Москва администрации на окупираните части от Запорожка и Херсонска област взеха решение да организират от 23 до 27 септември референдуми присъединяване към Русия.

Руски политици обещаха цялата необходима помощ и приоритетно разглеждане на резултатите от вота. ЦИК в Москва съобщи, че ще помогне на Донбас, Херсон и Запорожието да организират няколко десетки бюра за гласуване на територията на Русия за хората, напуснали тези региони, посочва руският в. "Известия".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай