Шефът на ЦРУ видя уникална възможност за екшън срещу Москва

Бърнс определи бунта на Пригожин като "въоръжено предизвикателство към руската държава"

Шефът на ЦРУ видя уникална възможност за екшън срещу Москва | StandartNews.com

Уилям Бърнс, директорът на Централното разузнавателно управление (ЦРУ), заяви, че въоръженият бунт на Евгений Пригожин е показал разяждащия ефект върху Русия на войната в Украйна на президента Владимир Путин, предаде Ройтерс.

"Поразително е, че действията на Пригожин бяха предшествани от язвително обвинение срещу лъжливата обосновка на Кремъл за нахлуването в Украйна и начина на водене на войната от руското военно ръководство", заяви Бърнс, който е бивш посланик на САЩ в Москва. Той каза това в своя лекция пред британската фондация "Дичли" в Оксфордшир, Англия.

"Въздействието на тези думи и действия ще продължи за известно време и ще бъде ярко напомняне за разяждащия ефект на войната на Путин върху собственото му общество и собствения му режим", каза още той.

Бърнс определи бунта като "въоръжено предизвикателство към руската държава", но заяви, че той е "вътрешна работа, в която САЩ не са имали и няма да имат никакво участие".

Според директора на ЦРУ недоволството в Русия от войната в Украйна е възможност за вербуване на шпиони, която се отдава веднъж на поколение. "Това недоволство създава възможност за нас в ЦРУ, която се появява веднъж на поколение - по същество ние сме служба за събиране на информация от хората. Няма да пропилеем тази възможност", добави той.

Бърнс каза още, че пълното прекъсване на икономическите връзки с Китай би бил глупав ход, като се има предвид дълбоката икономическа взаимнозависимост, така че САЩ трябва да се опитат да диверсифицират своите вериги за доставки.

"Китай е единствената страна, която има намерение да промени международния ред и същевременно все повече разполага с икономическата, дипломатическата, военната и технологичната мощ да го направи", заяви Бърнс. "В днешния свят никоя страна не иска да се окаже подвластна на "едноличен картел" за критични минерали и технологии", каза той. "Отговорът на този проблем не е да се да се откъснем от икономика като китайската, което би било глупаво, а разумно да намалим риска и да диверсифицираме, като осигурим устойчиви вериги за доставки, защитим технологичното си предимство и инвестираме в промишлен капацитет", добави той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай