Сряда,

Руснак пострада заради знака Z, получи уникална присъда

От: Редактори -
3275
Руснак пострада заради знака Z, получи уникална присъда
A
A
A

Съд в Налчик, столицата на руската република Кабардино-Балкария, осъди местния жител Заурбек Жамбеков на две години условно лишаване от свобода и глоба от 30 000 рубли по дело за "дискредитиране" на руската армия, съобщи Би Би Си.

Обвиненията срещу него били повдигнати, след като той помолил 12-годишната си дъщеря да премахне стикер с буквата Z от чужда кола. Това е първата известна присъда за престъплението "дискредитиране".

Според "Мемориал" (правозащитна организация, обявена за "чуждестранен агент" и ликвидирана със съдебна заповед) Жамбеков е признат за виновен за публични действия за дискредитиране на руската армия и за склоняване на непълнолетно лице към извършване на престъпление, съобщава правозащитната организация в Телеграм.

Преди това Жамбеков вече е бил глобен с 30 хил. рубли по административен член за „дискредитиране" на руската армия заради коментари в социалните мрежи.

Според проекта „ОВД-Инфо“ (включен в регистъра на нерегистрираните сдружения на „чуждестранни агенти") това е първата известна присъда по наказателния член за „дискредитиране" на руските въоръжени сили.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com