Руските атаки в Украйна продължават

През нощта руските сили са нанесли ракетни удари по района на Киев

Руските атаки в Украйна продължават | StandartNews.com

Продължават руските ракетни атаки срещу различни райони на Украйна. Вчера се навършиха шест месеца от началото на инвазията на Русия в страната, съобщава БНР.

През нощта руските сили са нанесли ракетни удари по района на Киев, съобщи в Телеграм началникът на Киевската областна военна администрация Алексий Кулеба. 

Няма жертви и ранени сред цивилните, нито разрушения на жилищни сгради или инфраструктура. 

Украински медии съобщават и за взривове в района на Антоновския мост на река Днепър край окупирания от Русия Херсон, и за избухнал след това пожар.

Сутринта Русия е обстрелвала и Славянск, в Донецка област. Кметът на града Вадим Лях обяви във Фейсбук, че са пострадали многоетажни сгради, но няма жертви.

САЩ , Великобритания и Германия обявиха нови помощи 

Редица държави продължават да изпращат помощ на Украйна. 

Американският президент Джо Байдън обяви още 3 милиарда долара помощ за Киев. 54 милиона паунда за оръжия дава и Великобритания, а Германия - още 500 милиона евро.

След телефонен разговор между президентите Джо Байдън и Володимир Зеленски, Вашингтон отново подкани Москва, чиито войски окупират Запорожката централа, да приеме създаване на демилитаризирана зона в района.

Зеленски заяви, че двамата с Байдън са имали "чудесен разговор" за "следващите стъпки на Украйна към победата". Украинските войски са продължили ударите по два моста на долното течение на Днепър, по които се снабдяват руските войски на десния бряг на реката.

На свой ред, руската армия е продължила обстрела по Николаев, Никопол, Днипро и Харков, както и в северните предградия на Киев. 25 са цивилните жертви на снощната бомбардировка на железопътна гара в град Чаплине, западно от Донецк.

На фона на твърденията на украински и западни представители за десетки хиляди убити и ранени руски войници в Украйна, президентът на Русия Владимир Путин подписа днес указ за увеличаване на числеността на въоръжените сили. От 1 януари следващата година тя трябва да надхвърли 2 милиона души, в т.ч. 1 150 000 военнослужещи - с близо 140 хиляди повече, отколкото предвижда сегашното законодателство.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай