Руски генерал съобщава за жив щит на украинците

76 чуждестранни кораба от 18 държави остават блокирани в седем украински пристанища, предупреди началникът на Националния център за управление на отбраната

Руски генерал съобщава за жив щит на украинците | StandartNews.com

Украинските националисти държат 90 граждани на пет държави като жив щит, заяви началникът на Националния център за управление на отбраната на Русия генерал-полковник Михаил Мизинцев.

По думите му, 76 чуждестранни кораба от 18 държави остават блокирани в седем украински пристанища (Херсон, Николаев, Черноморск, Очаков, Одеса, Южни и Мариупол), съобщава ТАСС.

Според руския генерал заплахата от обстрел и високата минна опасност, създадена от официален Киев във вътрешните води и териториално море, не позволяват на корабите да излязат безопасно в открито море.

В същото време украинските власти все още отклоняват взаимодействието с представители на държави и корабособственици по въпроса за безопасното излизане на чуждестранни кораби, отбеляза Мизинцев.

„Руската федерация предприема цял комплекс от мерки за осигуряване на гражданското корабоплаване във водите на Черно, Азовско и Средиземно море. Все още съществува опасност за корабоплаването от дрейфа на украински мини, откъснати от котва по крайбрежието на черноморските държави“, подчерта Мизинцев.

Той каза, че всеки ден от 8 до 19 ч. московско време руските въоръжени сили отварят хуманитарен коридор за безопасно движение на кораби в югозападна посока, дълъг 80 морски мили и широк 3 морски мили.

„Подробна информация за работата на морския хуманитарен коридор се предава на всеки 15 минути по УКВ радиостанция по 14 и 16 международни канала на английски и руски език“, каза още Мизинцев.

„Продължаваме да призоваваме международните организации, както и ръководството на компаниите-притежатели на кораби, да оказват влияние върху официален Киев за незабавното приемане на мерки, насочени към освобождаването и осигуряването на безопасно излизане на кораби на чужди държави от пристанищата на Украйна", каза още генерал-полковник Михаил Мизинцев.

Над 9200 души бяха евакуирани през изминалото денонощие от опасни райони на Украйна, ДНР и ЛНР в Русия без участието на властите в Киев, каза Мизинцев.

След евакуирането на 14-те български моряци от кораба "Царевна", на борда останаха още 5 души и капитана. В Украйна е блокиран още един български кораб - "Рожен". Той е до Черноморск край Одеса. От него бяха евакуирани шестима. 

Корабът "Царевна" - надупчен и пробит

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай