Корабът "Царевна" - надупчен и пробит

Има дори цепнатина два метра над водната линия 

Корабът "Царевна" - надупчен и пробит | StandartNews.com

* Има дори цепнатина два метра над водната линия 

* Евакуираните моряци: Спасиха ни ДНР и Русия

Корабът „Царевна, който е блокиран в пристанището на Мариупол от началото на войната, е обстрелван и пробит, по него има поне 10 директни попадения, става ясно от видео и снимки, публикувани в социалните мрежи.

Надстройката е надупчена жестоко като швейцарско сирене с големокалибрени куршуми – 14,5 мм, от бордова картечница. Стреляно е прицелно по люковете - това се разбира от начина на групира на изстрелите, заявиха военни експерти пред „Стандарт“ .

Цяло чудо е, че никой от екипажа не е пострадал, добавиха те.

Поясниха, че отпред на носа на десния борд има следа от експлозия, която е от изстрел с гранатомет малък калибър, но гранатата не е успяла да пробие обшивката, а само е напукала стоманата.

На друг клип се виждат изгорели и разрушени бойни машини на около 20-30 м от кораба. До него има оранжеви катери, повредени от стрелба.

Спасените моряци също допълниха картината - поражения има в машинното отделение и в една от каютите.

"После под прозореца се пренесоха военните действия. Интензивен обстрел от корабите. Бункерът беше на стотина метра от кърмата на кораба, където се криеха украинските войници. Хвърчаха ракети "Град", осколки. Беше невъзможно да се покажеш“, описват те преживното. Една метална врата е изхвърчала на 15 метра от експлозията.

Документалните разкрития и думите на моряците не съответстват на твърденията на капитана Павел Павлов,  че по кораба не е стреляно.

Нещо повече, собственикът „Овърсийз меритайм“ известно време мълча, а накрая мениджърът на компанията Даниел Стефанов призна, че има косвени щети и поражения, по които се работело  в момента.

Имало и цепнатина два метра над водната линия, но корабът можело да се прибере до десетина дни. Не стана обаче ясно как, след като пристанището в Мариупол остава минирано.

Преди дни 14 от моряците ни от блокирания над 50 дни кораб пристигнаха на родна земя. Те бяха прибрани с правителствения самолет  от премиера Кирил Петков. Машината кацна във Варна и моряците прегърнаха близките си.

"Всяка сутрин се молехме да останем живи и да не падне някой снаряд", разказаха трима от спасените -  Рали Димов, Радослав Стоянов и Живомир Митев.

Те не спестиха цялата истина за преживяното - от акостирането на търговския съд на 21 февруари до решението сами да напуснат и да тръгнат с бели знамена в ръка, да ги закарат до Донецк, оттам до Ростов на Дон и Сочи, откъдето бяха евакуирани.

"Първо искам да им благодарим от все сърце, че ни спасиха, че ни евакуираха", казва Рали Димов -  вторият механик на „Царевна“ , по адрес на Донецката народна република  и Русия.

"Много е трогателно, че хора, които са били на първата линия на боя, се опитват да ни успокоят - храна, вода, консерви", разказва Димов.

Обяснява си, че правителството мълчи "по политически причини".

"След като ни поеха, ни извозиха към поста в покрайнините на Мариупол, паспортна проверка, след това ни извозиха до Донецк. След това ни настаниха в хотела", допълва Митев.

Разкрива и важен детайл: "Войниците, които ни посрещнаха, казаха, че контактуват с правителството, но кога е станала тази връзка, ние не сме информирани". Часове по-рано външният ни министър Теодора Генчовска заяви, че МВнР не е влизало в никаква комуникация с ДНР.

Чашата преляла, когато българите разбрали, че са останали последния екипаж, който не се е евакуирал.  

Комуникацията със София ставала през сателитен телефон само с капитана.  Моряците твърдят, че след пресконференцията на техните съпруги им отрязали телефонните разговори, което повдигнало още повече градуса на напрежението.

На 8 април премиерът Кирил Петков заяви в НС, че е имало вариант наша група да спаси моряците. В нея са участвали специалните части – морски тюлени, и военни разузнавачи, ръководени от шефа й бригаден генерал Венелин Венев, като групата била в комуникация с руската и украинската страна. 

Думите на премиера обаче бяха опровергани лично от зам. министъра на отбраната Йордан Божилов, който заяви: “Не е вярна информацията, че началникът на българското военно разузнаване е участвал в спасителната операция за моряците от кораба "Царевна".

Има и втори кораб с български екипаж от 17 души, плаващ също под малтийски флаг, който е блокиран в украинско пристанище. Моряци от кораба "Рожен", близо до Одеса, обявиха чрез медиите, че искат евакуация, но само шестима от тях го направиха.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай