Русия призна голям грях, но обвини и украинците

Признанието стана по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН

Русия призна голям грях, но обвини и украинците | StandartNews.com

Представителят на Русия в ООН Василий Небензя призна, че на 14 януари руска ракета е поразила висока жилищна сграда в град Днипро.

Признанието стана по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН, което се състоя вчера и е първото официално такова от началото на войната в Украйна.

Руските власти и военни последователно твърдят, че ракетите им попадат в целта и са насочени единствено към военни обекти. Ударите в цивилни обекти също толкова последователно се отричат. 

По думите на Небезня това се е случило, защото ракетата е била свалена от украинската противовъздушна отбрана. "Украинските сили за противовъздушна отбрана поразиха руска ракета, изстреляна към инфраструктурен обект в града", каза Небензя.

Говорителят на украинските военновъздушни сили Юрий Игнат потвърди няколко часа след попадането на ракетата във високата сграда, че това е руска ракета Х-22, изстреляна от бомбардировач Ту-22М3. Ракетата Х-22 е предназначена за унищожаване на големи надводни цели в открито море. Ако такива ракети се използват срещу наземни цели, те имат изключително ниска точност, но в същото време огромна разрушителна сила: теглото на бойната глава е почти един тон.

Украинските власти обаче заявиха, че тяхната противовъздушна отбрана не е свалила ракетата. Командирът на украинските военновъздушни сили Николай Олешчук заяви, че украинските въоръжени сили не разполагат с огнева мощ, способна да свали Х-22.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай