Ракетни удари и контранастъпление, какво се случва в Украйна

Съюзниците на Украйна обещаха милиарди за възстановяването ѝ

Ракетни удари и контранастъпление, какво се случва в Украйна | StandartNews.com

Украинските власти съобщиха за нови руски ракетни атаки и за напредък в битките в южната част на страната. Съюзниците на Украйна обещаха милиарди за възстановяването ѝ.

Украинските сили напредват в южната част на страната. Това заяви президентът на страната Володимир Зеленски в традиционното си вечерно обръщение. Същевременно Зеленски призна, че напредъкът на бойното поле е по-бавен от желания.

Украинското военно разузнаване потвърди, че руски ракетен удар е бил насочен към неговата централа. Нападението е извършено в края на май, но според Киев "не е постигнало нито желаната, нито обявената цел".

От своя страна руският президент Владимир Путин коментира, че на фронта се наблюдава затишие, тъй като украинската армия се прегрупира след тежки загуби в опитите за контранастъпление. Путин обяви превъоръжаване на руските сили, в рамките на което бойни дежурства ще започнат да дават установки с новите тежки ракети Сармат.

В Евросъюза на министерско ниво беше постигнато съгласие по 11-ти санкционен пакет срещу Русия. Основната му цел е противодействие на заобикалянето на ограниченията, като за целта ще бъдат санкционирани трети страни, които помагат на Москва.

Допълнителни над 6 милиарда долара ще са нужни на Украйна за възстановяване през следващите 12 месеца, заяви премиерът Денис Шмигал на конференция в Лондон, където Съединените щати, Великобритания и Европейския съюз се ангажираха с допълнителна помощ за Киев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай