Путин каза каква геополитическа игра играе Западът

Говорейки пред експерти от 44 държави, Путин каза, че Русия не смята себе си за враг на Запада

Путин каза каква геополитическа игра играе Западът | StandartNews.com

Руският президент Владимир Путин упрекна днес Запада, че играе, по думите му, "опасна, кървава и мръсна" геополитическа игра, но допълни, че САЩ и техните съюзници накрая ще трябва да говорят с Русия, предаде Ройтерс.

"Господството над света е онова, което т.нар. Запад е поставил като залог в тази игра, но играта е опасна, кървава и бих казал мръсна", каза Путин пред участници в дискусионния клуб "Валдай". "Който сее вятър, както казват, ще пожъне буря", заяви той.

"Винаги съм вярвал и продължавам да вярвам в здравия разум, затова съм убеден, че рано или късно новите центрове на многополюсния световен ред и Западът ще трябва да започнат разговор между равни за общото бъдеще и колкото по-рано, толкова по-добре", каза Путин.

Руският президент посочи, че Западът, заслепен от арогантен колониализъм, е допринесъл за разпалването на войната в Украйна и се опитва да засилва кризата около Тайван в опит да наложи глобалното си господство.

Цитирайки лекция на руския дисидент Александър Солженицин, изнесена в Харвард през 1978 г., Путин каза, че Западът е открито расистки и принизява останалите народи по света. "Увереността в собствената му непогрешимост е много опасно състояние", заяви руският лидер и добави, че никога не би приел Западът да диктува на Русия какво да прави. "За разлика от Запада ние не нахълтваме в чужди дворове", добави той.

"Историческият период на неоспоримото господство на Запада в международните отношения върви към своя край. Изправени сме пред историческа граница: Пред нас е може би най-опасното, непредсказуемо и същевременно най-важно десетилетие от края на Втората световна война насам", каза Путин.

Говорейки пред експерти от 44 държави, Путин каза, че Русия не смята себе си за враг на Запада. Руският президент обаче определи войната в Украйна като битка между Запада и Русия за съдбата на втората по големина източнославянска държава. Той заяви, че това е отчасти "гражданска война", тъй като руснаците и украинците са един народ. "Украйна, разбира се (при болшевиките), се е формирала като изкуствена държава", изтъкна Путин, цитиран от ТАСС.  Киев категорично отхвърля тази концепция.

Путин каза още, че постоянно мисли за руските загуби във войната в Украйна. По думите му обаче само Русия може да гарантира териториалната цялост на Украйна.

Източник: БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай