Путин и Си обсъждат войната в Украйна, ще има ли натиск от Пекин

Днес е вторият ден от държавното посещение на Си Цзинпин в Русия

Путин и Си обсъждат войната в Украйна, ще има ли натиск от Пекин | StandartNews.com

Днес е вторият ден от държавното посещение на председателя на Китайската народна република Си Цзинпин в Русия. Започват официалните руско-китайски преговори, първо в тесен, а след това и в разширен състав.

Очаква се двете делегации да обсъдят икономическото и военнотехническото сътрудничество, както и да подпишат редица двустранни документи.

Вчера Путин и Си имаха неформална среща в Кремъл, която продължи повече от четири часа. Една от обсъжданите теми беше публикуваната в края на февруари “Позиция на Китай по политическото регулиране на украинската криза”.

„Внимателно се запознахме с вашите предложения за регулиране на острата криза в Украйна. Знаете също така, че винаги сме открити за преговори. Безспорно ще обсъдим всички тези въпроси, включително вашата инициатива, към която се отнасяме с уважение“, посочи Путин.

Белият дом призова днес Си Цзинпин да използва настоящото си посещение в Москва, за да повлияе на руския президент Владимир Путин да зачита украинския суверенитет и да прекрати руската война срещу Украйна, предаде Ройтерс.

Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност към Белия дом, каза пред репортери, че САЩ са обезпокоени, че Си ще повтори призивите си за прекратяване на огъня, в резултат на което руските сили ще останат на суверенна украинска територия.

Кърби каза също, че Си трябва да разговаря и с украинския президент Володимир Зеленски за последиците от войната за Украйна.

"Насърчаваме президента Си да окаже натиск върху президента Путин пряко за необходимостта да зачита суверенитета на Украйна и териториалната й цялост. Светът и съседите на Китай със сигурност ще следят внимателно" случващото се, каза той.

Си и Путин изглежда, че са свързани по-скоро "от нещо като брак по сметка", отколкото от привързаност, отбелязва Кърби. "Тези две страни отдавна се дразнят от лидерската роля на САЩ в цял свят", допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай