Протести и арести в Русия след обявената частична мобилизация

Протестни акции бяха организирани в Москва, Санкт Петербург, Екатерингбург и др.

Протести и арести в Русия след обявената частична мобилизация | StandartNews.com

Повече от 1400 души бяха задържани в Русия при протести срещу мобилизацията. Това сочат данни на правозащитната организация "ОВД-Инфо", цитирани от БНР.

Вчера руският президент Владимир Путин разпореди първата военна мобилизация (макар и частична) в страната от Втората световна война насам.

Малобройни протестни акции бяха организирани в Москва, Санкт Петербург, Екатерингбург, Томск, Иркутск, Красноярск и Новосибирск.

Московската прокуратура предупреди, че митингите са незаконни, а участието в тях предвижда административна и наказателна отговорност.

Частичната мобилизация, която обяви Путин, ще доведе до огромна трагедия, заяви арестуваният руски опозиционер Алексей Навални, цитиран от Франс прес.

"Всичко това ще доведе до огромна трагедия и огромен брой жертви", изрази опасения основният критик на официалната власт в Кремъл по време на съдебно изслушване по едно от делата срещу него, става ясно от видео, разпространено от руски медии.

"Ясно е, че престъпната война, която се води в момента, се задълбочава и ескалира. Путин се опитва да намеси колкото може повече хора в нея", коментира Навални, използвайки определението, която е забранено от Кремъл, където наричат нахлуването в Украйна "специална военна операция".

По думите на опозиционера с мобилизацията на 300 000 запасняци, които да подсилят руските въоръжени сили, Москва цели "да изцапа с кръв ръцете на стотици хиляди хора". "Всичко това се прави, за да може един човек да запази властта си (...)" и да продължи да управлява, заяви още Навални, който е в ареста от януари 2021 г. по обвинения, които той определя като скалъпени.

В социалните мрежи непрекъснато се споделят призиви за организиране на протести в много руски градове. От младежкото движение "Весна", което е против войната, заявиха, коментирайки  мобилизацията: Това "означава хиляди руски мъже - нашите бащи, братя и съпрузи, да бъдат вкарани в месомелачката на войната. Сега тя влезе във всеки дом и при всяко семейство", съобщи Ройтерс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай