Проговори руски политолог. Какво мислят руснаците за Путин и войната

Според Григорий Юдин Русия представлява умираща империя

Проговори руски политолог. Какво мислят руснаците за Путин и войната | StandartNews.com

В момента руското общество е дълбоко разделено, казва в интервю за изданието ips-journal.eu руският политолог Григорий Юдин, предаде dir.bg.

Говорим за страна с невероятно ниско ниво на междуличностно доверие, изключително ниски нива на интерес към политиката и особено на политическа ангажираност, на вяра в способността да се влияе на политиката, казва той.

Войната като цяло се възприема като нещо, което идва отвън. Няма какво да се направи по този въпрос. Това всъщност не създава кой знае какво единство. То създава много страх, несигурност и отчаяние.

Като цяло руското общество може да бъде разделено на три категории, смята Юдин.

Първата група подкрепя войната. Това са хора, които са емоционално ангажирани и често военизирани. Те подкрепят армията със средства. Много от тях зоват за повече бруталност, повече агресия. Това е едно малцинство - между 15 и 20 процента, казва политологът.

Но според него те са много гласовити заради изкривената публична сфера в Русия и гласовете им са невероятно засилени. "Повече или по-малко, това е на практика единственият глас, който може да се чуе", казва Юдин.

Освен това има и друго малцинство. Онова, което не възприема тази война като справедлива и е отвратено от нея, а също така вижда в нея фатална грешка, която ще донесе много страдания на Русия, казва той. "Това малцинство е малко по-голямо от споменатото преди това, но това е само приблизителна оценка", смята той.

Третата група според него е по средата - опитва се да не следи случващото се и да го отблъсне. Последната категория е тази, която представлява преобладаващото мнозинство. И тази среда по принцип е готова да се съгласи с всичко, което се случва. Това е доминиращата нагласа, защото възможността да се повлияе на ситуацията е почти нулева.

Ако се вгледате по-внимателно, можете да видите разцепленията, които съществуват в руското общество, казва Юдин.

Може би най-яркото е разделението между поколенията. Войната се подкрепя от старите, от възрастните хора, които искат света, който руският елит предлага. Възприемането на войната и на ситуацията е много различно от поколение на поколение.

Второто разделение е разделението по отношение на доходите. Това е не само войната на старите, но и войната на богатите. По принцип това е война на хората, които няма да умрат в нея. Старите хора са за пълна мобилизация, но те няма да отидат на тази война, а ще изпратят децата си. Същото се отнася и за доходите. Богатите няма да загинат. Те просто ще изпратят бедните. Тези разделения създават много напрежение. На този етап тези напрежения са потиснати заради войната, но те определено съществуват, смята политологът.

Според Юдин Русия представлява умираща империя. "Можете да видите това, защото тя по принцип не предлага нищо на районите, които иска да контролира. Единственото нещо, което предлага, е идеята за връщане на Съветския съюз, което по същество е фантазия", казва той. Няма никакви цивилизационни проекти. Именно това я прави напълно непривлекателна за украинците, а и за други държави. И именно това я кара да вярва единствено в силата - "ако те не искат да бъдат там с нас, ние просто ще ги принудим, вместо да им предложим нещо". И в този смисъл това е една много крехка империя. Повече или по-малко ясно е, че начинът, по който империята трябва да приключи, не е непременно да се разпадне, а да се умъртви имперската идея и Русия да се превърне в република. Това се случи в Германия, това се случи и във Франция. Това е обичайният начин да се преодолее имперската идея.

На въпроса защо средностатистическият руснак е толкова безразличен към политиката Юдин отговаря следното: "Ами защото политизацията се случва, когато има възможност за политически действия, а в Русия тя е нулева. Никой в Русия не вярва, че може да повлияе на някакви събития. Политизацията означава колективно действие, защото политиката е свързана с колективи, със солидарност. Възможността за това е нулева. А режимът, който го е изградил, винаги е унищожавал всякакви форми на солидарност в Русия. Всякакъв вид колективни действия са потискани и дискредитирани. В резултат на това здравият разум е, че човек трябва да се грижи само за себе си", казва той.

Военната мобилизация отразява, но и засилва споменатите различия в обществото. Тя е селективна и целенасочена. Тя е насочена към хората, които разполагат с най-малък капитал, не само икономически, но и социален. За да избягаш или да се скриеш, ти трябва достатъчно социална подкрепа. Повечето хора не разбират, че огромното мнозинство от руснаците никога не са били в чужбина. 70 процента никога не са имали паспорт за пътуване.

Но има и финансов стимул за присъединяване към армията. Повечето от тези хора никога не биха спечелили такива пари. Немалка част от тях разбират, че вероятно ще умрат. Но дали животът им си заслужава да бъде изживян? За много от тях отговорът е "не". Много от местата, откъдето ги набират, са много мрачни. Сякаш вечно са живели във война. Така че тази комбинация от страх, от липса на ориентация, от единствения доходоносен канал за възходяща мобилност е това, което кара хората да се насочат към армията. Тя, разбира се, не е безгранична, но все пак работи.

Войната е за това, че Украйна е суверенна държава, казва още Юдин. Идеята да се принудят украинците да седнат на масата за преговори е покровителствена. Тя означава косвено приемане на идеята на Путин, че Украйна не е суверенна държава, че някой друг ще диктува условията. Путин се е задълбал в убеждението си, че Украйна не съществува. Това е нещото, което хората не разбират. Преговорите и възстановяването на отношенията между страните обаче са необходими и всъщност неизбежни. Но за да направим това, трябва да премахнем преградата: Хората в Кремъл, които разрушават отношенията между близки в културно отношение групи. След това определено има нужда от преговори.

"Мисля, че Володимир Зеленски го казва много ясно: Няма да има преговори с това ръководство, но ще има преговори със следващото руско правителство. Ще се наложи да се възстановят отношенията. И разбира се, от наша страна ще са необходими много усилия за това".

Докато Путин е на власт, войната ще продължава и ще се разраства. За Путин тази война не е свързана с Украйна. Това е война за възстановяване на империята. А империята определено включва страните от Варшавския блок. И тъй като той не вярва в неутралитета, разбира се, целта не е тези страни да станат неутрални, а да се върнат в руската сфера на влияние. Това включва и Източна Германия. Ако той успее, това няма да приключи в Украйна. Молдова вече ясно фигурира във военните планове на тази операция. Само че тази операция се проваля с гръм и трясък. Ако руските военни бяха превзели Одеса, Молдова щеше да бъде нападната. Това е само началният етап на тази огромна война, която той отприщва. Тяхното виждане е за неизбежна война със Запада, с НАТО. Те не я възприемат като война по избор, каквато тя, разбира се, е. Ако войната успее, тя определено ще отиде по-далеч от Запада.

Изчисленията са много ясни - никой няма да рискува да започне ядрена война заради Полша, Литва или Естония. Не казвам, че това е план, който ще проработи. Не вярвам в това. Но явно е план, който трябва да се има предвид, казва още Юдин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай