Пригожин отправи тежки обвинения към своите, причината

Същевременно се похвали с превзети позиции край Бахмут в Украйна

Пригожин отправи тежки обвинения към своите, причината | StandartNews.com

Шефът на руската частна военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин предположи, че четири руски военни самолета, за които се съобщава, че са се разбили в регион, граничещ с Украйна, може да са били свалени от руските сили, предаде Асошиейтед прес.

Руски официални лица не са коментирали съобщенията в руските конвенционални и социални медии, че два изтребителя - Су-34 и Су-35 - и два военни хеликоптера Ми-8 са се разбили в Брянска област в събота.

Държавната информационна агенция ТАСС цитира неуточнени източници от службите за спешна помощ, според които Су-34 и един хеликоптер са се разбили. Други източници, сред които Владимир Рогов, ръководител на руска колаборационистка организация в Запорожка област в Украйна, твърдят, че са паднали четири самолета.

Според съобщенията всички те са принадлежали на една и съща военновъздушна група.

По време на войната трансграничен обстрел многократно е поразявал Брянск, който граничи с украинските Черниговска и Сумска област. Властите там твърдят, че необясними експлозии са дерайлирали и два товарни влака и че през март въоръжена група е проникнала в региона от Украйна и е убила двама цивилни.

Съобщените катастрофи пораждат опасения относно способността на Украйна да удари Русия и относно военната компетентност на Русия, отбелязва АП.

Говорителят на украинските военновъздушни сили Юрий Ихнат отрече в неделя Украйна да е замесена в свалянето на самолета. В изказване по украинската телевизия той предположи, че отговорността може да е на самата Русия, но по-късно оттегли забележката си, като заяви, че това е бил опит за шега.

Ръководителят на "Вагнер" Евгений Пригожин обаче изказа подобна хипотеза.

Четири самолета - ако се начертае кръг в местата на падането им, се оказва, че този кръг е с диаметър 40 километра. Сега отидете в интернет и вижте какво оръжие за противовъздушна отбрана може да се намира в центъра на този кръг, а след това създайте свои собствени версии", посочи Пригожин в Телеграм в неделя.

Пригожин, чиито сили се намират в разгара на изтощителна едномесечна битка за град Бахмут, уточни, че не е "в течение" на ситуацията. Но той неведнъж е критикувал руските военни за стратегията им в Украйна и за това, че уж не са доставили на "Вагнер" боеприпасите, от които се нуждае в Бахмут, напомня АП.

Според правителството в Киев, цитирано от ДПА, украинските сили печелят терен в Бахмут.

"Нашите части превзеха над 10 вражески позиции северно и южно от Бахмут и прочистиха от врага голям горски район близо до Иванивске“, написа в неделя в Телеграм заместник-министърът на отбраната Ханна Маляр. По думите й при операцията са били заловени руски войници.

Украйнската войска продължава да напредва, каза Маляр. Това е моментът, когато един метър е колкото 10 км като сложност на задачата, посочи заместник-министърката на отбраната на Украйна.

Въпреки последните украински успехи, ситуацията в Бахмут остава напрегната, по нейни думи, тъй като руската армия оказва упорита съпротива. „Врагът е събрал всички свои сили там и опитва да напредне, унищожавайки всичко по пътя си“, написа украинската представителка в Телеграм. „Ожесточените сражения продължават“.

През последните дни украинската армия успя да си върне територии около Бахмут, който е в центъра на ожесточени сражения от месеци. Силите на Киев сега могат да обградят бойците на частната руска наемническа група „Вагнер“, които са разположени в града, посочва ДПА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай