Папата отсече! Думите за войната

Понтификът подчерта, че украинският народ има история, изпълнена с мъченичество

Папата отсече! Думите за войната | StandartNews.com

Папа Франциск нарече украинския народ мъченически и изрази мнение, че търговците на оръжие са заинтересовани от продължаването на войната, съобщи "Укринформ", позовавайки се на "Ватикан нюз". Светият отец е разговарял с журналисти на борда на самолета си на връщане от Марсилия.

"Тази война, струва ми се, е предизвикана не само от руско-украинския проблем, но и от продажбата на оръжие, от търговията с оръжие", заяви той.

Във връзка с това папата отбеляза, че днес най-печелившите инвестиции са тези във фабрики за производство на оръжие. Същевременно понтификът подчерта, че украинският народ "има история, изпълнена с мъченичество". Той припомни, че по-специално по времето на Сталин украинците са страдали много.

"Това е мъченически народ. Но ние не бива да си играем с мъченичеството на този народ, а да му помогнем да реши тези проблеми по възможно най-реалистичния начин. Сега виждам, че някаква държава прави крачка назад, не дава оръжие и започва процес, в който украинският народ със сигурност ще бъде мъченик. А това е лошо", заяви Светият отец, цитиран от БТА.

В сряда полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че Варшава не изпраща повече оръжия на Киев, защото е в процес на собствено превъоръжаване, припомня Укринформ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай