Най-после данни от Русия! Има ли украинска офанзива

Въоръжените сили на Украйна са понесли загуби от около 7500 убити и ранени от 4 юни насам

Най-после данни от Русия! Има ли украинска офанзива | StandartNews.com

Украинските сили са опитали през последното денонощие безуспешно да предприемат контраофанзива на три различни фронта в южната Донецка област, Запорожка област и в района на Донецк, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на руското министерство на отбраната.

В изявлението се казва, че украинските сили са претърпели тежки загуби на хора и техника. Ударени са били и украински оръжейни складове.

Руското ведомство съобщи, че по време на нощните удари чрез използване на високоточни оръжия с голям обсег с морско и въздушно базиране на прицел са били взети и части на резервните сили и чуждестранни наемници, съобщи ТАСС.

Ройтерс отбелязва, че не може да потвърди тези твърдения чрез независими източници.

Според официален говорител на министерството на отбраната на Русия въоръжените сили на Украйна са понесли загуби от около 7500 убити и ранени от 4 юни насам при опитите за нападения на южнодонецкия, запорожкия и донецкия фронт.

Междувременно Украйна съобщи за напредък в контраофанзивата си срещу руските сили днес в "изключително ожесточени" боеве, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение в "Телеграм" на украинския заместник-министър на отбраната Ханна Маляр.

Маляр съобщи, че украинските действия са имали "частичен" успех. Според нея през изминалото денонощие украинските войски са напреднали с около 200 метра до 500 метра в различни райони край малкия източен град Бахмут и с около 300 метра до 350 метра в посока към югоизточния град Запорожие. Тя съобщи за продължаващи боеве край селището Макаровка в посока към южния пристанищен град Бердянск, и каза, че сражения се водят в районите на селищата Новоданиловка и Новопокровск в посока към Мариупол. Ройтерс не е в състояние да провери ситуацията на бойното поле.

Русия не е признала досега никакви украински успехи, а президентът Владимир Путин заяви, че засега не вижда необходимост от нова мобилизация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай