Медведев разкри целта на войната, Путин каза докога ще продължи

Зам.-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация заговори и за преговори

Медведев разкри целта на войната, Путин каза докога ще продължи | StandartNews.com

Преговорите между Москва и Киев са възможни, Русия никога не ги е отхвърляла, но те не са ограничени във времето и могат да продължат до пълния разпад и капитулация на армиите на Украйна и НАТО. Това смята заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев, предадоха руските агенции.

"Във всеки случай Русия ще изпълни всички цели на войната", добави той, като отбеляза, че от 1 януари 2023 г. във въоръжените сили на Руската федерация по договор са наети половин милион души, цитиран от БГНЕС.

"Именно безумните власти в Украйна отказват преговори", подчерта Медведев, коментирайки възможни преговори през 2024 г., при положение че колективният Запад е изразходвал почти цялото си оръжие и е започнал да убеждава режима в Киев да седне на масата за преговори.

"Целта на войната остава разоръжаването на украинските войници, но и сегашното ръководство на Украйна да отхвърли идеологията на "неонацизма", допълни Медведев.

Междувременно беше съобщено, че по време на посещението на китайския лидер Си Цзинпин в Москва през март тази година, руският президент Владимир Путин му е казал, че Русия ще воюва срещу Украйна "поне пет години", съобщава Nikkei Asia, позовавайки се на дипломатически източници, пише "Епицентър".

Според изданието тези думи на Путин са били предупреждение към Си да не променя проруската си позиция. С изявлението си руският президент се опита да увери Китай, че една продължителна война е изгодна за Русия и че Москва в крайна сметка ще излезе победител, въпреки факта, че в този момент ситуацията не е била в нейна полза, отбелязва Nikkei.

Въз основа на тези думи изданието заключава, че "не трябва да се приемат за чиста монета" сегашните сигнали на Путин по дипломатически канали за готовността му да преговаря за прекратяване на огъня.

Междувременно още преди посещението на Си Цзинпин в Москва, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Запада да се подготви за дългосрочна конфронтация между Русия и Украйна, тъй като Москва не се отказва от плановете си да установи контрол над цялата украинска територия.

На 23 декември "Ню Йарк таймс", позовавайки се на свои източници, писа, че през септември руският президент е съобщил чрез посредници на Киев и неговите западни партньори, че е готов да прекрати огъня и да замрази военните действия в рамките на сегашните граници, т.е. , да остави окупираните територии на Русия.

Може би Путин иска да създаде илюзията, че се движи към мир в навечерието на президентските избори в Русия, отбелязва изданието.

В началото на ноември главнокомандващият на украинските въоръжени сили призна, че войната е в задънена улица и може да придобие окопен характер като Първата световна война. Нещо повече, колкото по-дълго продължава военният конфликт, толкова по-трудно ще бъде Украйна да устои, предупреди Залужни.

Въпреки сегашната безизходица на фронта, където нито една от страните няма достатъчно сили за дълбок пробив, Кремъл очаква да протака войната поне до 2026 г., писа германското издание "Билд", цитирайки източници от разузнаването.

Според тях Путин разчита на намаляване на подкрепата на Запада за Украйна. Освен това руските власти планират да имитират желание за преговори. Но в действителност Кремъл няма да се договори с украинското ръководство и разработва нов средносрочен военен план.

До края на 2024 г. Путин се надява да установи пълен контрол над Донецка и Луганска област и да доведе руската армия до река Оскол в Харковска област. След това до края на 2026 г. той планира да настъпи на запад, като превземе по-голямата част от областите Запорожие, Днепропетровск и Харков, включително техните столици.

На Херсонския фронт планира да държи отбраната по Днепър, без да атакува десния бряг, Херсон или Одеса.

"Всички източни територии отляво на Днепър трябва да бъдат завладени в рамките на 36 месеца. Тогава реката ще се превърне в нов фронт", твърди източник на Билд. Според него Путин е готов да губи до 100 хиляди военнослужещи в Украйна всяка година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай