Макрон с уникален жест към Зеленски, ще ядоса ли Кремъл

Може ли Украйна бързо да се присъедини към НАТО?

Макрон с уникален жест към Зеленски, ще ядоса ли Кремъл | StandartNews.com

В рамките на заседание на Съвета по отбрана в Елисейския дворец е била разгледана възможността Украйна да се присъедини към НАТО - стъпка, която досега беше отхвърляна от Париж, Берлин и Вашингтон, но беше подкрепена от централноевропейските страни като Полша и балтийските държави.

Този френски ход има за цел да увеличи натиска върху Русия в момент, когато украинската контраофанзива среща трудности. Това съобщава вестник "Монд".

Отстояване на перспективата за присъединяване на Украйна към Северноатлантическия пакт с цел да се повлияе на конфликта и да се направи опит да се доведат Москва и Киев на масата за преговори. Това е подходът, който сега Франция предпочита в деликатните дискусии между съюзниците на Украйна в навечерието на годишната среща на върха на НАТО, насрочена за 11 и 12 юли във Вилнюс, столицата на Литва.

По информация на в. "Монд" на последното заседание на Съвета по отбрана в Елисейския дворец, на 12 юни, е била разгледана възможността за присъединяване на Украйна към НАТО - вариант, който сега се разглежда в Париж като самостоятелна гаранция за сигурност, тъй като може да възпре Русия да продължи войната или, ако конфликтът приключи, да предотврати по-нататъшна агресия. Намекът за тази перспектива би могъл мимоходом да убеди украинския президент Володимир Зеленски да започне преговори, когато прецени, че моментът е подходящ, в зависимост от резултатите от контраофанзивата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай