Лукашенко с ключови думи за войната в Украйна. Призивът

Има достатъчно проблеми и от двете страни, изтъкна президент на Беларус

Лукашенко с ключови думи за войната в Украйна. Призивът | StandartNews.com

Русия и Украйна се намират в патова ситуацията на фронтовете във войната помежду им и трябва да седнат и да преговарят за прекратяване на конфликта, заяви през уикенда президент на Беларус Александър Лукашенко, съюзник на руския лидер Владимир Путин.

"Има достатъчно проблеми и от двете страни и като цяло в момента ситуацията сериозно боксува: никой не може да направи нищо и съществено да засили или придвижи напред позицията си", заяви беларуският президент, предаде БТА. Те са там в директен сблъсък, до смърт, окопали се. Хора умират, добави той, цитиран от Ройтерс.

Тази седмица руските сили продължиха да настъпват край разрушения град Авдеевка в Донецка област, понасяйки тежки загуби, заяви Белият дом, но огромната фронтова линия в Украйна се е изместила съвсем малко през последната година въпреки изтощителната, продължаваща месеци офанзива на Киев, отбелязва Ройтерс.

Лукашенко, който предостави територията на страната си като плацдарм за пълномащабното нахлуване на руските сили в Украйна през февруари 2022 г., заяви, че исканията на Киев Русия да напусне територията ѝ трябва да бъдат решени на масата за преговори, "така че никой да не умира". "Трябва да седнем на масата за преговори и да постигнем споразумение", заяви президента във видеозапис с въпроси и отговори, публикуван на уебсайта на беларуската държавна новинарска агенция "БелТА".

"Както казах веднъж: не са необходими никакви предварителни условия. Главното е да се даде команда "стоп", добави той.

Вчера президентът на Украйна Володимир Зеленски отново подчерта на среща с над 60 съветници по национална сигурност, че неговият мирен план от 10 точки, който включва призиви за възстановяване на териториалната цялост на Украйна, е единственият начин за прекратяване на войната, припомня Ройтерс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай